Na deželnih volitvah v južnoitalijanski Bazilikati zmagalo desno zavezništvo

Na deželnih volitvah, ki so v nedeljo in ponedeljek potekale v Bazilikati na jugu Italije, je slavilo zavezništvo desnih strank. Njegov kandidat, predsednik Bazilikate Vito Bardi, je s 56,6 odstotka glasov osvojil nov mandat, poročajo tuje tiskovne agencije.

Bardi je premagal kandidata leve sredine Piera Marreseja, ki ga je podprlo 42,1 odstotka volivcev. Tretji kandidat Eustachio Follia je glede na uradne izide, ki jih je ponoči objavilo italijansko notranje ministrstvo, prejel 1,2 odstotka glasov, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Bardi, ki je predsednik dežele od leta 2019, je po ponovni izvolitvi poudaril, da gre za veliko odgovornost, in obljubil, da bo še naprej predsednik vseh. Bil je kandidat vladajoče desne koalicije premierke Giorgie Meloni, ki jo sestavljajo njeni Bratje Italije, Liga in Naprej Italija, podprli pa sta ga tudi sredinski stranki Živa Italija in Akcija.

Volilna udeležba v deželi z okoli 540.000 prebivalci je bila 49,8-odstotna.

Volitve v Bazilikati veljajo za preizkus javnega mnenja v Italiji pred junijskimi evropskimi volitvami. Po najnovejših javnomnenjskih raziskavah, ki jih povzema nemška tiskovna agencija dpa, bi na volitvah v Evropski parlament največ glasov, 28,5 odstotka, dobili Bratje Italije. Sledita jim opozicijska Demokratska stranka (PD) z 21,2 odstotka in Gibanje pet zvezd s 15,9 odstotka podpore.

Po volitvah v Bazilikati je desnica na oblasti v 14 od 20 italijanskih dežel. Letos so napovedane deželne volitve še v Piemontu, kjer bodo o regionalnih oblasteh odločali skupaj z evropskimi volitvami 8. in 9. junija, ter v Umbriji, kjer bodo na volišča šli jeseni.

Back to top button