SvetGospodarstvo

Na ameriški črni listi tudi kitajski Xiaomi

Proizvajalec elektronskih naprav Xiaomi je še ena žrtev politike odhajajočega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Tudi to podjetje se je namreč, ob drugih kitajskih velikanih, znašlo na ameriški črni listi, njegove delnice pa so se danes pocenile za 10 odstotkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Ameriške oblasti so v zadnjih dneh z vrsto odločitev na črno listo med drugim uvrstile kitajskega naftnega velikana CNOOC ter proizvajalca pametnih telefonov Xiaomi. Peking je prepričan, da ZDA za to nimajo nikakršnega razloga, zato je Washington obtožil zlorabe moči.

Xiaomi spoštuje pravo in deluje v skladu z relevantno zakonodajo držav, v katerih posluje, so danes v izjavi za javnost zatrdili v podjetju. Ponovno so podčrtali, da ponujajo izdelke in storitve za civilno in komercialno rabo. “Podjetje potrjuje, da ni v lasti, nadzorovano ali povezano s kitajsko vojsko in ni podjetje kitajske vojske,” so zapisali.

V Xiaomiju še preučujejo, kateri nadaljnji koraki so najprimernejši za zaščito interesa podjetja in njegovih delničarjev. Prav tako morajo šele oceniti, kakšne posledice bo imela ameriška odločitev.

Uvrščanje kitajskih podjetij na črno listo v zadnjih dneh mandata je vrhunec štiriletne agresivne trgovinske politike predsednika Donalda Trumpa proti Kitajski.

Xiaomi, ki je lani ameriški Apple izrinil s tretjega mesta največjih svetovnih proizvajalcev pametnih telefonov, je eno od devetih podjetij, ki jih je Pentagon označil za “vojaška podjetja komunistične Kitajske”. Ameriški vlagatelji tako ne bodo mogli kupiti delnic ali obveznic Xiaomija, tiste, ki jih imajo že v lasti, pa bodo morali sčasoma prodati, če ameriške politike ne spremeni novoizvoljeni predsednik Joe Biden.

Xiaomi je eno največjih kitajskih podjetij, ki so bila doslej uvrščena na črno listo. Na borzi v Hongkongu so se njegove delnice danes pocenile za več kot 10 odstotkov. Eden od velikih vlagateljev v Xiaomi je ameriški proizvajalec čipov Qualcomm.

Ameriško ministrstvo za obrambo Pekingu očita, da s prepletanjem civilnih in vojaških dejavnosti pridobiva ključno tehnologijo in varnostno občutljive podatke. S podobnim razlogom je Washington že prepovedal drugim kitajskim tehnološkim velikanom, tudi Huaweiju in proizvajalcu čipov SMIC, izvažanje ključne tehnologije in tekmovanje na nekaterih mednarodnih trgih.

Ministrstvo za trgovino ZDA pa je nova pravila trgovanja s tehnološko in komunikacijsko opremo napovedalo za več držav, ki jih smatra za nasprotnice, vključno s Kitajsko, Rusijo, Iranom, Severno Korejo, Kubo in Venezuelo. Pravila, ki naj bi jih objavili danes, bodo v veljavo stopila v 60 dneh.

Cilj je zaščititi programsko in strojno opremo ZDA ter s tem nacionalno varnost, so pojasnili. Ta pravila bodo veljala tudi za družbeno omrežje TikTok, ki ga je Trump pred časom že skušal izriniti z ameriškega trga, so potrdili viri.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button