Moskva v pričakovanju pisnega odgovora Washingtona in nadaljevanja pogovorov

Rusija “prihodnji teden” pričakuje pisni odgovor ZDA na njene zahteve glede varnostnih zagotovil, je dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov po današnjih pogovorih z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom. Ta je opozoril, da bodo ZDA odgovorile na vsako rusko grožnjo. Diplomata sta potrdila, da naj bi se pogovori nadaljevali.

 

 

Kot je po današnjem srečanju v Ženevi povedal Lavrov, se je Washington strinjal, da bo Moskvi prihodnji teden zagotovil pisni odgovor na njene varnostne zahteve.

“Na koncu smo dosegli dogovor, da bomo prihodnji teden prejeli pisne odgovore na vse naše predloge,” je dejal Lavrov in dodal, da se bodo po tem pogovori o ruskih varnostnih zahtevah na ravni zunanjih ministrov nadaljevali.

Pri tem je izrazil upanje, da se bodo čustva glede Ukrajine umirila, in ponovil, da Rusija ni nikdar grozila ukrajinskemu ljudstvu, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Lavrov je Zahod tudi pozval h končanju “protiruske histerije” v zvezi z ukrajinskim konfliktom. Rusija nikogar ne ogroža in ne napada nobene države, je dejal na novinarski konferenci po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Tudi Blinken je na ločeni novinarski konferenci potrdil, da bo Washington prihodnji teden z Rusijo v pisni obliki “delil pomisleke in ideje”, pri čemer pa jih ni opisal kot neposreden odgovor na ruske zahteve, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Izrazil je upanje za nadaljevanje diplomatskih prizadevanj glede ukrajinske krize.

“Danes nismo pričakovali večjih prebojev, vendar verjamem, da smo sedaj na jasni poti v smislu razumevanja skrbi in stališč drug drugega,” je dejal Blinken, ki je pogovore z Lavrovom opisal kot “odprte in vsebinske”.

Moskva je prejšnji mesec od ZDA in Nata v zameno za zmanjšanje napetosti na meji z Ukrajino zahtevala varnostne zaveze, da se zavezništvo ne bo širilo na vzhod in da ne bo prišlo do nameščanja ofenzivnega orožja blizu ruske meje.

Blinken je danes še dejal, da se bodo ZDA odzvale “na vsako rusko agresijo, tudi nevojaško”. “Dali smo jasno vedeti, da gre za invazijo, če se kakršne koli ruske sile premikajo preko meje z Ukrajino,” je dejal. Na to se bodo ZDA s partnerji in zavezniki odzvale hitro, odločno in enotno, je še dodal po poročanju dpa.

Povedal je še, da je Rusijo pozval, naj umakne svoje enote z ukrajinske meje, navaja AFP.

Blinken je v sklopu diplomatske turneje pred današnjim srečanjem v Ženevi obiskal Kijev in Berlin. Njegov obisk v Evropi je del diplomatskih prizadevanj za umiritev napetosti, ki jih spodbuja kopičenje ruskih sil in rusko agresivno obnašanje do Ukrajine.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button