Modi na ustanovnem zasedanju parlamenta opozicijo pozval k soglasju

Indijski premier Narendra Modi je na današnjem ustanovnem zasedanju novega sklica spodnjega doma parlamenta opozicijo pozval k doseganju soglasja. Na volitvah je sicer njegova hindujska nacionalistična stranka BJP izgubila absolutno večino in bila prvič po desetih letih prisiljena v oblikovanje koalicijske vlade.

Modi in njegov Bharatiya Janata (BJP) sta zadnja dva mandata vladala samostojno in sprejemala zakone brez pretirane razprave v parlamentu. Sedaj je v vladni koaliciji petnajstčlansko Nacionalno demokratično zavezništvo (NDA) pod vodstvom BJP, ki ima v parlamentu večino 293 poslancev.

Zasedanje bo trajalo do 3. julija, na njem pa bi moral Modi predstaviti projekte svojega tretjega zaporednega mandata na čelu vlade, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ker je BJP na parlamentarnih volitvah, ki so potekale od 19. aprila do 1. junija, izgubila absolutno večino, bo moral po mnenju analitikov 73-letni Modi ublažiti svoj nacionalistični program.

Zadnjih deset let je namreč agresivno spodbujal hindujsko vero, ki je v državi večinska, kar je vzbudilo skrb manjšin, zlasti več kot 200 milijonov muslimanov. Zaradi svojih koalicijskih partnerjev se bo po ocenah analitikov moral osredotočiti na infrastrukturo, socialno zaščito in gospodarske reforme, torej teme, ki niso razdiralne.

Pred poslanci je Modi danes kot najbolj pomembno pri vodenju države izpostavil doseganje soglasja in opozicijo pozval h konstruktivni vlogi. “Ljudje želijo vsebino, ne parole,” je dejal in poudaril, da ljudje od poslancev pričakujejo razpravo o za državo pomembnih zadevah, ne pa obstrukcijo parlamentarnega procesa.

To je dejal potem, ko se je v nasprotju s pričakovanji na volitvah okrepil opozicijski tabor pod vodstvom Kongresne stranke. Ta je glede na volitve leta 2019 skoraj podvojila število sedežev z 52 na 99 in ostala druga največja stranka v parlamentu. Skupaj z zaveznicami v opozicijski koaliciji INDIA ima 232 poslancev v 543-članskem spodnjem domu parlamenta.

Na zasedanju, ki se je danes začelo s slovesno zaprisego poslancev, bo po pričakovanjih za vodjo opozicije imenovan 54-letni Rahul Gandhi, vodja Kongresne stranke. Od leta 2014 je namreč opozicija brez vodje, saj nobena stranka ni imela zahtevanih najmanj deset odstotkov vseh poslancev.

Poslanci so danes prvič zaprisegli v lani odprtem novem poslopju parlamenta. Ta velja za osrednji del Modijeve preobrazbe središča New Delhija, s katero naj bi se indijska prestolnica znebila ostankov britanske kolonizacije.

Back to top button