AktualnoSvet

Mjanmarska vojska obljublja vzpostavitev pristne in disciplinirane demokracije

Mjanmarska vojaška hunta, ki je pred tednom dni prevzela oblast z državnim udarom, je obljubila vzpostavitev pristne in disciplinirane demokracije. V državi se medtem že četrti dan nadaljujejo protesti proti državnemu udaru.

Vodja hunte general Min Aung Hlaing je v ponedeljek zvečer v prvem televizijskem nagovoru po državnem udaru vztrajal, da je bil prevzem oblasti upravičen zaradi volilne prevare.

Zagotovil je, da bo vojska držala obljubo in ponovno vzpostavila demokracijo, ki bo “pristna in disciplinirana”.

Zagotovil je tudi, da bodo stvari zdaj drugačne kot med prejšnjo skoraj 50-letno vojaško vladavino, ki se je končala leta 2011.

“Ko bodo naloge med izrednim obdobjem opravljene, bodo potekale svobodne in pravične večstrankarske splošne volitve v skladu z ustavo,” je dejal general.

V državi se kljub prepovedi nadaljujejo protesti proti državnemu udaru. Hunta je namreč prepovedala zbiranje več kot petih oseb v Yangonu, Naypyitawu, Mandalayu in drugih mestih, kjer so v preteklih dneh potekali večji protestni shodi. Uvedla je tudi policijsko uro v nočnem času.

Kljub temu so se danes v več delih Yangona znova zbrali protestniki, med drugim pred sedežem Narodne lige za demokracijo (NLD), katere vodjo Aung San Suu Kyi je hunta ob državnem udaru zaprla.

Protestniki so nosili transparente, na katerih je med drugim pisalo “Hočemo svojo voditeljico” in “Ne diktaturi”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Policija je v ponedeljek proti protestnikom v Naypyidawu posredovala z vodnim topom. Pri tem naj bi bilo več ljudi poškodovanih.

Mjanmarska vojska je pred tednom dni izvedla vojaški udar in priprla vse voditelje civilnih oblasti, vključno s Suu Kyijevo, pa tudi poslance in druge politike ter aktiviste. Vojska je udar utemeljila z domnevno volilno prevaro na novembrskih parlamentarnih volitvah, na katerih je prepričljivo zmagala stranka Suu Kyijeve NLD.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button