Mjanmarska hunta z novo obtožnico proti Aung San Suu Kyi

Poudarki zgodbe
  • Po mnenju opazovalcev želi vojaški režim na ta način odstraniti 75-letno političarko iz javnega življenja, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Doslej jo je sodišče zaslišalo dvakrat, obakrat preko videokonference. Naslednji narok pa je napovedan za 15. marec, poroča AFP.

Mjanmarsko tožilstvo je uvedlo nov kazenski postopek proti voditeljici Aung San Suu Kyi, ki jo je vojaška hunta ob puču v začetku februarja poslala v hišni pripor. Očitajo ji še namen vzpodbujanja upora in kršitve komunikacijske zakonodaje, je sporočil njen odvetnik, potem ko jo je sodišče danes že drugič zaslišalo preko videokonference.

Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil njen odvetnik Khin Maung Zaw, še ni jasno, koliko obtožb bo še doletelo Aung San Suu Kyi. “Zdaj se v tej državi lahko zgodi karkoli,” je dejal.

Ikoni mirovnega gibanja v Mjanmaru sicer že očitajo kršenje trgovinskih pravil in kršenja ukrepov po zakonu o obvladovanju naravnih nesreč. Gre za obskurne obtožbe zaradi posedovanja neprijavljenih prenosnih radijskih postaj in kršitve ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, ker je lani v predvolilni kampanji organizirala zborovanje.

Po mnenju opazovalcev želi vojaški režim na ta način odstraniti 75-letno političarko iz javnega življenja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Doslej jo je sodišče zaslišalo dvakrat, obakrat preko videokonference. Naslednji narok pa je napovedan za 15. marec, poroča AFP.

Sodni proces sicer čaka tudi odstavljenega predsednika Win Myinta. Tudi on se sooča z obtožbami namena vzpodbujanja upora in kršitve protikoronskih ukrepov, še navaja AFP.

Položaj Mjanmarju se sicer v zadnjih dneh zaostruje. Na nedeljskih protestih po vsej državi je bilo ubitih najmanj 18 ljudi, še 30 pa jih je bilo ranjenih, so sporočili Združeni narodi.

Po njihovih informacijah je vojska proti protestnikom v večjih mestih Yangon, Mandalay, Dawei, Bag, Myeik in Pokokkuo uporabila tudi pravo strelivo, še poroča dpa.

Source
STA
Back to top button