Misija WHO na Kitajskem ni našla živalskega izvora novega koronavirusa

Misija Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ob svojem obisku na Kitajskem ni uspela identificirati živalskega izvora novega koronavirusa. Prenos z živali na človeka sicer ostaja verjetna pot, a morajo rezervoar virusa še odkriti. Ekipa WHO tudi ni našla nobenih dokazov, da bi bil virus na Kitajskem prisoten pred decembrom 2019.

Znanstveniki domnevajo, da je za pandemijo novega koronavirusa, ki je po vsem svetu terjala že več kot 2,3 milijona življenj, kriv preskok virusa z netopirja na človeka, verjetno preko še kakšnega drugega sesalca. A kot je novinarjem v Wuhanu danes pojasnil vodja kitajske ekipe strokovnjakov, ki je delala skupaj z ekipo WHO ob njenem obisku na Kitajskem, Liang Wannian, jim naravnega rezervoarja virusa zaenkrat ni uspelo identificirati.

Raziskave sicer po njegovih besedah nakazujejo, da se novi koronavirus lahko širi tudi na dolge razdalje preko t. i. hladne logistične verige oziroma distribucije proizvodov ob stalnem ohranjanju nizke temperature, načeloma pod lediščem. To bi lahko govorilo v prid teoriji, ki se je zadnje mesece razširila na Kitajskem, po kateri je bil virus v to državo v bistvu uvožen od drugod, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po besedah Lianga strokovnjaki WHO tudi niso našli “nobenega znaka”, da naj bi bolezen, ki jo povzroča novi koronavirus in so jo kasneje poimenovali covid-19, v Wuhanu, domnevnem epicentru pandemije, krožila že pred decembrom 2019, ko so uradno potrdili prve primere.

Peter Ben Embarek, vodja ekipe strokovnjakov WHO, ki je v Wuhanu in ponekod drugod na Kitajskem minuli mesec dni raziskovala izvor izbruha pandemije covida-19, je Liangovo trditev potrdil, saj tudi po njegovih besedah ni nobenih dokazov o kakšnih večjih izbruhih v Wuhanu pred decembrom 2019.

Embarek je tudi zavrnil sporne teorije, po katerih naj bi virus nastal v laboratoriju. Tovrstne teorije je označil za “skrajno neverjetne”. Tudi Embarek podobno kot Liang meni, da kot najverjetnejša pot ostaja prenos z netopirja na neko drugo žival in nato na človeka. A za dokončno potrditev izvora bodo potrebne nadaljnje raziskave.

Obisk WHO na Kitajskem, ki naj bi skušal razvozlati skrivnost samega izvora virusa, je bil sicer diplomatsko zelo zapleten in so ga že pred samim začetkom spremljali pomisleki o prikrivanju in olepševanju dejstev s strani kitajskih oblasti. Njegovo relevantnost je postavilo pod vprašaj že samo dejstvo, da je sledil več kot leto dni po izbruhu virusa, za kar naj bi bilo krivo zavlačevanje kitajske strani.

Novinarji med obiskom večinoma niso imeli dostopa do strokovnjakov WHO, ti pa so bili ves čas pod budnim očesom kitajskih organov. Od meseca dni, kolikor je trajal obisk, so morali najprej pol tega časa preživeti v karanteni. Na ribji tržnici, ki jo povezujejo s prvimi žarišči virusa, so npr. preživeli vsega eno uro, medtem ko so po drugi strani več dni kar v svojih hotelskih sobah opravljali razgovore s kitajskimi sogovorniki.

Eden od vrhuncev je bil sicer njihov obisk wuhanskega inštituta za virologijo. Ob začetku pandemije so se namreč pojavila ugibanja, da bi lahko virus po nesreči ušel prav iz tega laboratorija, čeprav doslej niso našli nobenih dokazov, ki bi podprli to teorijo.

Source
STA
Back to top button