Svet

Ministri G7 obtožili Rusijo stopnjevanja napetosti

Zunanji ministri držav članic skupine G7 so v sredo Rusijo obtožili namernega stopnjevanja napetosti, potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin ukazal delno vojaško mobilizacijo rezervistov za bojevanje v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Napovedali so tudi nove sankcije proti Rusiji.

 

Po srečanju ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku so ministri skupine sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav v izjavi v sredo zvečer “obžalovali namerno rusko stopnjevanje vojne, vključno z delno mobilizacijo rezervistov in neodgovorno jedrsko retoriko”.

Napovedali so nadaljevanje usmerjenih sankcij proti Rusiji ter potrdili zavezanost trajnemu gospodarskemu in političnemu pritisku na Rusijo. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki se je prav tako udeležil srečanja, je pojasnil, da bodo sprejeli nove omejevalne ukrepe proti posameznikom in gospodarskim sektorjem.

Borrell in zunanji ministri Kanade, ZDA, Francije, Nemčije, Italije, Japonske in Velike Britanije so obsodili tudi napovedane “navidezne referendume o suverenem ukrajinskem ozemlju” v okupiranem Donbasu in nekaterih delih drugih zasedenih ukrajinskih ozemelj.

Poudarili so, da ob prisotnosti ruskih sil na teh območjih glasovanje ne more biti niti svobodno niti pošteno.

Putin je v sredo ukazal delno mobilizacijo, dan po tistem, ko so proruske oblasti v štirih regijah v Ukrajini, ki so jih zasedle ruske sile, napovedale skorajšnje referendume o priključitvi Rusiji. Referendumi v Lugansku, Donecku, Hersonu in Zaporožju naj bi potekali od 23. do 27. septembra.

Zunanji ministri G7 so še ponovili obljubo, da bodo končali priprave na uvedbo cenovne kapice za rusko nafto. Rusijo so pozvali tudi, naj Ukrajini vrne nadzor nad ukrajinsko jedrsko elektrarno Zaporožje, ki jo že dlje časa zasedajo ruske sile.

Source
STA
Back to top button