Mineva pet let od poskusa državnega udara v Turčiji

V Turčiji danes obeležujejo peto obletnico neuspelega poskusa državnega udara, s katerim so želeli prevratniki z oblasti vreči turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Ta je ostro ukrepal proti prevratnikom. Doslej so sodišča izrekla že 3000 dosmrtnih zaporov, a vsi procesi proti domnevno vpletenim še niso zaključeni.

V mili poletni noči s 15. na 16. julij 2016 je del turške vojske, nezadovoljen s 15-letnim vladanjem Erdogana, poskušal prevzeti oblast. Pučisti so zaprli mostove v Istanbulu, bombardirali parlament v Ankari in na ulice poslali tanke.

Toda njihov poskus je spodletel in Erodogan se je zmagovito vrnil s počitnic v Istanbul, ulice turških mest pa so preplavili tisoči Turkov, ki so nasprotovali udaru.

Med poskusom prevrata je bilo ubitih okoli 250 ljudi, ki so jih razglasili za mučenike. Za turške oblasti je bil poraz pučistov zmaga za demokracijo. Bosporski most v Istanbulu, kjer je bilo žarišče spopadov, so preimenovali v Most mučenikov 15. julija, ta dan je po novem tudi državni praznik – dan demokracije in narodne enotnosti.

Erdogan je za poskus udara takoj obtožil svojega nekdanjega zaveznika, zdaj pa smrtnega sovražnika, islamskega pridigarja Fethullaha Gülena, ki je skozi desetletja vztrajno gradil svoj vpliv v turškem sodstvu, policiji in vojski. Gülen je iz svoje rezidence v ZDA zanikal obtožbe.

Erdogan je kljub temu obljubil, da bo turške institucije očistil Gülenovega “virusa”. Turčija je tako izvedla najobsežnejšo čistko v svoji moderni zgodovini. Aretirali so več deset tisoč ljudi, več kot 150.000 jih je ostalo brez službe. Kritiki trdijo, da so oblasti izredno stanje, ki je trajalo dve leti po poskusu puča, izkoristile za obračun z vsemi Erdoganovimi nasprotniki, vključno s kritičnimi novinarji, aktivisti in prokurdskimi politiki.

Racije proti tistim, ki naj bi bili povezani z Gülenom, še vedno potekajo skoraj vsak dan. Domnevne pripadnike njegovega gibanja Turčiji izročajo tudi nekatere tuje države, nekatere pa so Turkom, ki so po puču zapustili domovino, ponudile azil.

Večino sodnih procesov so do danes zaključili. Od 289 procesov je v teku še eden, v vseh ostalih pa so obsodili skoraj 4900 ljudi, od tega 3000 na dosmrtni zapor.

Prav pred dnevi je turško sodišče odločilo o vlogi letalskega oporišča Akinci, ki je služilo kot center za poveljevanje pučistov. Med drugim so na večkratno dosmrtno kazen obsodili nekdanjega letalskega podpolkovnika Hasana Husnuja Balikcija, ki je bombardiral turški parlament.

Že pred tem pa so v aprilu na dosmrtne kazni obsodili 32 bivših vojakov. Vsi so del skupine 497 obtoženih nekdanjih vojakov, tudi pripadnikov predsedniške garde, ki so jim od oktobra 2017 sodili zaradi povezav s poskusom državnega udara.

Source
STA
Back to top button