SvetGospodarstvo

Microsoft v četrtletju s petino večjimi prihodki

Ameriški računalniški velikan Microsoft je prvo letošnje četrtletje sklenil s 15,5 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 44 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Njegovi prihodki so se povečali za 19 odstotkov na 41,7 milijarde dolarjev. Microsoft se vse bolj osredotoča na storitve za podjetja v računalniškem oblaku.

Storitve računalništva v oblaku za podjetja so še pridobila na pomenu v luči globalne pandemije covida-19, ki je svet zajela v začetku lanskega leta. “Po več kot letu dni pandemije trend digitalnega prilagajanja ne popušča. Pospešuje se, in to je šele začetek,” je besede glavnega izvršnega direktorja Satye Nadelle povzela francoska tiskovna agencija AFP.

“Gradimo oblak za prihodnje desetletje, širimo trg, ki ga naslavljamo, in inoviramo na vseh ravneh tehnologije, da bi našim strankam pomagali doseči odpornost in transformacijo,” je dodal.

Prihodki iz prodaje produktov Office in storitev računalništva v oblaku za podjetja so se pri Microsoftu v trimesečju, ki predstavlja njegovo tretje poslovno četrtletje, okrepili za 22 odstotkov. Povečanje prihodkov iz prodaje programske opreme Office in storitev računalništva v oblaku za posameznike je bilo petodstotno.

Za 34 odstotkov so se povečali prihodki od prodaje igralnih konzol Xbox ter iger in dodatkov zanjo, za 17 odstotkov so bili večji prihodki iz oglaševanja v spletnem iskalniku Bing, z družbenim omrežjem LinkedIn je Microsoft ustvaril za 25 odstotkov več prihodkov, s prodajo računalniških izdelkov Surface pa 12 odstotkov več.

Krepitev trga osebnih računalnikov je povečala tudi prihodke iz naslova prodaje operacijskih sistemov Windows za 10 odstotkov. Podobna je bila tudi rast prodaje windowsov za komercialne namene.

Source
STA
Back to top button