Micotakis posvaril Severno Makedonijo pred obuditvijo spora o imenu države

Grški premier Kiriakos Micotakis je danes Severno Makedonijo posvaril, da bi obuditev spora glede imena države škodovala njeni evropski perspektivi. Kot je opozoril, bo Severni Makedoniji pot v EU ostala zaprta, če nova vlada v Skopju ne bo spoštovala prespanskega sporazuma iz leta 2018, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ostri odziv Micotakisa sledi izjavi nove makedonske predsednice Gordane Siljanovske Davkove, ki je v nedeljo ob zaprisegi v nazivu države izpustila besedo Severna. Tudi mandatar za sestavo vlade Hristijan Mickoski je v četrtek ponovno odprl to vprašanje. Dejal je, da priznava resničnost pravnega imena države, vendar bo v javnih nastopih kljub temu uporabljal ime Makedonija.

“Moja osnovna pravica je, kako bom imenoval svojo državo. Če menijo, da smo kršili prespanski sporazum, obstaja Meddržavno sodišče v Haagu (ICJ). Tam lahko sprožijo postopek, mi pa se bomo izrekli o dejstvih. Tega si ne bi želel,” je dodal.

Uradni naziv države Severna Makedonija je v veljavi od leta 2018, ko je stopil v veljavo prespanski sporazum z Grčijo, ki je zaradi imena blokirala pot Makedonije v zvezo Nato in EU. Grčija namreč nasprotuje imenu Makedonija, češ da nakazuje na ozemeljske težnje severne sosede po grški zgodovinski pokrajini s tem imenom.

Back to top button