SvetGospodarstvo

Merklova pozvala k čim hitrejši preusmeritvi letalskega prometa na obnovljive vire energije

Letalski promet se mora v bližnji prihodnosti preusmeriti na obnovljive vire energije, je na današnji nacionalni letalski konferenci na letališču v Berlinu dejala nemška kanclerka Angela Merkel. “In to ne na neki točki, ampak čim hitreje, ker so proizvodni cikli v letalski industriji zelo dolgi,” je opozorila.

Merklova je pri tem izrazila podporo uporabi sintetičnih goriv, a je ob tem priznala, da trenutno obstajajo težave z zmogljivostjo in ceno, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Glavni izvršni direktor nemške letalske skupine Lufthansa Carsten Spohr je poudaril, da so goriva, proizvedena s pomočjo zelene elektrike, desetkrat dražja od standardnega goriva za letala. “To bomo zmogli le v sodelovanju z državo,” je dejal.

Merklova je na primeru sončne energije izrazila prepričanje, da bodo cene padle, in dejala, da kot ministrica za okolje v 90. letih prejšnjega stoletja ni verjela, da bodo sončne celice postale donosne.

Spohr je tudi dejal, da si pri Lufthansi želijo vrniti državno pomoč, ki so jo dobili zaradi vpliva pandemije covida-19 na letalski sektor, še pred nemškimi zveznimi volitvami septembra.

“Bili smo eno prvih podjetij, ki jih je rešila država. Zavzemamo se za to, da bomo eno prvih, ki bo povrnilo finančno pomoč,” je dejal.

Nemčija je bila namreč država, ki je prispevala največ k devetim milijardam evrov državne pomoči, ki jo je lani dobila Lufthansa. Poleg Nemčije so k pomoči prispevale tudi Avstrija, Belgija in Švica, še navaja dpa.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button