Meje v Avstraliji se, kljub cepljenju, letos (verjetno) še ne bodo odprle

Množično cepljenje šele konec fenruarja

Avstralija, ki je zaprla svoje meje že marca lani, jih po napovedih zdravstvenega sekretarja Brendana Murphyja za turiste ne bo odprla še tako kmalu: “Čeprav bodo ljudje cepljeni, ne vemo, ali bo to ustavilo širitev virusa,” je dejal. 

Avstralija je ena izmed držav, ki se je bolje odrezala pri zajezitvi širjenja novega koronavirusa, predvsem tako, da je sprejemala omejitvene ukrepe glede na posamezne skupine, izvajala je visoko stopnjo testiranj in iskala stike okuženih, poroča BBC.

Vsak teden sicer lahko v državo vstopi omejeno število avstralskih državljanov in njihovih družinskih članov. Zaradi tega je v tujini obtičalo več deset tisoč Avstralcev, tisti, ki se vrnejo, pa morajo v obvezno karanteno v hotel za 14 dni.

Cepljenje februarja

Letalsek družbe so upale, da bo promet stekel julija letos. Foto: EPA

V državi s cepljenjem začenjajo konec februarja, in sicer s cepivi Pfizerja in BioNTecha, AstraZenece in oxfordske univerze. Kljub pozivom pristojnim institucijam, naj pohitijo, pa te želijo v miru opraviti vse regulativne postopke.

V Avstraliji je za covidno boleznijo 19 do zdaj umrlo 909 obolelih, število potrjenih okužb pa je 28.000, kar je veliko manj kot v drugih državah.

Obvezna karantena bo veljala še nekaj časa

Uspešnost Avstralije mnogi pripisujejo ravno zaprtju meja, tudi za potnike s Kitajske, kar so storili že februarja lani, samoizolacija v hotelih pa je bila obvezna za vse, ki so vstopili v državo.

Četudi bi cepili velik delež prebivalstva, nismo prepričani, da bi to preprečilo prenos okužb,” je dejal glavni svetovalec za odziv države na novi koronavirus Brendan Murphy. Napovedal je še, da bo obvezna karantena za vstop v Avstralijo najverjetneje veljala še nekaj časa.

Država, ki je zaprla svoje meje že marca lani, vstop v državo dovoljuje le državljanom s stalnim bivališčem in izjemam, ki morajo na lastne stroške opraviti 14-dnevno samoizolacijo. Upanja letalskih družb, da bi se država odprla julija, so vse manjša.

Avstralija je sicer odprla svojo mejo za sosednjo Novo Zelandijo ob koncu lanskega leta, a trenutno dovoljuje le dohodne lete v državo. Prav tako pa razmišlja o t. i. potovalnih balončkih, ko bi bilo dovoljeno potovanje v države ali mesta, z nizko stopnjo okuženih, kot so Tajvan, Japonska in Singapur, poroča BBC.

Via
STA
Source
MMC
Back to top button