Meje Nove Zelandije bodo zaradi pandemije verjetno zaprte večji del leta

Meje Nove Zelandije bodo zaradi pandemije covida-19 verjetno ostale zaprte večji del letošnjega leta, je danes opozorila premierka Jacinda Ardern. V državi so minuli konec tedna po dveh mesecih potrdili prvi primer koronavirusa, kar po njenih besedah dokazuje, da covid-19 še vedno predstavlja grožnjo državi.

Ardernova je poudarila, da vlada, dokler bo divjala pandemija, ne bo odpirala meja, ki so praktično zaprte že od lanskega marca, z izjemo za državljane, ki se vračajo domov.

“Glede na grožnjo v svetu okoli nas in negotovosti glede cepljenja lahko pričakujemo, da bo to vplivalo na naše meje večino leta,” je povedala novinarjem.

Kljub temu si bo država prizadevala za vzpostavitev t. i. potovalnih mehurčkov z Avstralijo in tihomorskimi državami, ki so bile precej uspešne v boju proti pandemiji, je pojasnila.

Potem ko so pretekli konec tedna potrdili novi koronavirusu pri 56-letni Novozelandki, ki se je vrnila iz Evrope, je premierka zagotovila, da so razmere pod nadzorom. Kritična pa je bila do Avstralije, ki je znova uvedla karanteno za Novozelandce.

Avstralske oblasti pojasnjujejo, da so ukrep sprejeli preventivno.

To je bil sicer drugi primer okužbe pri osebi, ki je po prihodu v državo prestala obvezno desetdnevno karanteno v zaprtem hotelu. Prvi tak primer je bil avgusta moški, ki se je vrnil iz Indije.

Nova Zelandija je bila od 18. novembra država brez covida-19 v splošni populaciji. Skupaj so v tej državi s petimi milijoni prebivalcev zabeležili okoli 1930 okužb z novim koronavirusom in vsega 25 smrti.

Source
STA
Back to top button