AktualnoSvet

Mednarodni dan migrantov tudi v znamenju skupnega boja proti covidu-19

Tudi migranti s svojim znanjem, veščinami in zvezami pomagajo v boju proti pandemiji covida-19, so ob današnjem mednarodnem dnevu migrantov opozorili Združeni narodi. A po drugi strani so migranti nesorazmerno prizadeti zaradi novega koronavirusa. Pandemija ne sme biti izgovor za zmanjševanje pravic migrantov, so še opozorili v Ženevi.

 

“Migranti prispevajo svoje znanje, veščine in zveze h gradnji močnejših in bolj odpornih skupnosti,” so v poslanici ob mednarodnem dnevu migrantov opozorili ZN. “Vendar pa so številni odrinjeni na rob družbe in so nesorazmerno prizadeti v pandemiji covida-19 z izgubo služb, stanovanj in z diskriminacijo. Pandemija ne sme biti izgovor za zmanjševanje obveznosti za zaščito pravic migrantov, ne glede na njihov pravni status,” so še opozorili ZN in pozvali k “varnim in dostojanstvenim migracijam za vse”.

Na vlogo, ki jo imajo migranti pri skupnem premagovanju pandemije, je opozorila tudi Slovenska karitas. “Migranti v EU, zlasti tisti, ki prihajajo iz držav zunaj EU, imajo med pandemijo covid-19 pomembno vlogo pri tem, da živilske trgovine, javni prevoz, oskrba na domu in zdravstvene storitve delujejo naprej. Gre za sektorje, ki so se že pred pandemijo soočali s pomanjkanjem domače delovne sile, ki je pogosto ne privabljajo zaradi nizkih plač in slabih delovnih pogojev,” so opozorili.

To je pomembno tudi za Slovenijo, v kateri je eden od osmih prebivalcev migrant, 85 odstotkov pa jih prihaja iz držav Zahodnega Balkana. Predstavljajo 11 odstotkov vse delovne aktivne populacije v Sloveniji.

Mreža organizacij Karitas v Evropi se pri socialnem delu z migranti, ki so v ranljivih situacijah, v tem obdobju sooča z naraščajočim povpraševanjem po pomoči v hrani in stanovanjih. Sooča se tudi z največjim povpraševanjem po pomoči s strani študentov migrantov, ki so izgubili svoje honorarno delo, s katerim so zaslužili za vsakodnevno preživetje.

Domačini imajo morda možnost, da zaprosijo za vladno socialno podporo, to pa za migrante ne velja v vseh evropskih državah. Karitas v Sloveniji na letni ravni pomaga več kot 5.400 migrantom, predvsem s hrano in pri plačilu nujnih položnic. Glede na trende v zadnjih mesecih se potrebe po pomoči vztrajno povečujejo, so še opozorili v Slovenski karitas in prav tako pozvali k zaščiti človeškega dostojanstva migrantov.

Mednarodni dan migrantov je Generalna skupščina ZN razglasila leta 2000 zaradi naraščajočega števila migrantov, 18. december pa je bil za ta dan izbran v spomin na sprejetje mednarodne konvencije o zaščiti pravic delovnih migrantov in članov njihovih družin leta 1990.

Nekaj več kot 150 članic ZN je 10. decembra 2018 v maroškem Marakešu sprejelo globalni dogovor o migracijah. Gre za prvi tovrstni medvladni dogovor na mednarodni ravni, ki vsebuje 23 ciljev za boljše upravljanje migracij, k njemu je pristopila tudi Slovenija. A dogovor ni zavezujoč.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button