Svet

Mednarodna skupnost poziva h končanju ofenzive talibanov v Afganistanu

Več kot deset diplomatskih misij v Afganistanu je danes pozvalo k “nujnemu končanju” vojaške ofenzive talibanov, ki je po njihovem v nasprotju z njihovimi trditvami, da si želijo politično rešitev konflikta, doseženo s pogajanji. Pod izjavo so podpisane ZDA, EU, zveza Nato in kakih deset držav.

Kot opozarja danes objavljena izjava, talibanska neusmiljena ofenziva vodi v civilne žrtve, beg ljudi z domov in uničenje javne infrastrukture po vsej državi. Obenem je v “neposrednem nasprotju z njihovo trditvijo, da podpirajo izpogajano rešitev konflikta in mirovni proces v Dohi”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Diplomatske misije talibanom obenem očitajo, da poskušajo sodeč po “kredibilnih poročilih” zatirati človekove pravice žensk in deklet ter zapreti zasebne in javne medijske organizacije, s ciljem prikriti omenjene zlorabe človekovih pravic in ukiniti svobodo izražanja.

“Afganistanci so v minulih 20 letih dosegli številne zmage ter želijo še naprej graditi na svojih dosežkih na področju razvoja, človekovih pravic in svobode govora. Želimo izpostaviti, da je mogoče napredek minulih let ohraniti le, če bodo vse strani delovale skupaj,” še piše v izjavi, objavljeni dan po koncu dvodnevnega srečanja delegacij afganistanskih oblasti in talibanov v katarski Dohi.

Tiskovni predstavnik talibanov v Dohi Mohamed Naem je po srečanju zatrdil, da sta se strani strinjali, da nadaljujeta s tovrstnimi srečanji in poskušata najti politično rešitev konflikta ter da bosta preprečili škodo na javni infrastrukturi.

Srečanje sicer ni prineslo pomembnejšega preboja v že več mesecev trajajočem mirovnem procesu, na katerega so mnogi upali, saj so mirovna prizadevanja spričo talibanske ofenzive in hkratnega umiku tujih sil iz Afganistana v zadnjem času v veliki meri izgubila zagon, piše AFP.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button