Med Natom in Rusijo bistvene razlike, a pripravljenost na dialog

Med članicami zveze Nato in Rusijo so bistvene razlike, ki jih ni lahko premostiti, a današnje srečanje je pozitivno znamenje, obstaja splošna pripravljenost na nadaljnji dialog, je povedal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg po približno štiriurnem sestanku Sveta Nata in Rusije, prvem v dveh letih in pol.

 

 

Nato je po Stoltenbergovih besedah predlagal, da se dogovorijo o vrsti prihodnjih srečanj, na katerih bi naslovili odprta vprašanja, česar pa Rusija danes ni mogla podpreti. Predloga sicer ni zavrnila, potrebuje več časa za odgovor, je pojasnil generalni sekretar.

Namen pogovorov predstavnikov 30 članic zveze Nato z namestnikom ruskega zunanjega ministra Aleksandrom Gruškom je bil zmanjšati napetosti zaradi kopičenja ruskih sil ob in v Ukrajini ter preprečiti novo rusko agresijo nad to bivšo sovjetsko republiko.

Po pogajanjih ameriških in ruskih diplomatov v Ženevi v začetku tedna, ki niso zagotovili preboja, so Američani v pogovore sedaj vključili še evropske in druge zaveznice. Stališča so danes soočili v okviru Sveta Nata in Rusije, ki se je nazadnje sestal julija 2019.

V Moskvi od Nata zahtevajo jamstva, da se ne bo širil, sploh ne na Ukrajino, da zmanjša vojaško navzočnost v zaveznicah, ki so se pridružile po letu 1997, in da na sploh ne krepi vojaške navzočnosti na način, ki bi ogrožal Rusijo.

V Natu pa izpostavljajo jasno stališče zaveznic, da imajo vse države temeljno pravico same odločati o svojih zavezništvih, ter poudarjajo, da je njihova politika odprtih vrat zgodovinski uspeh, ki je po Evropi razširil svobodo, demokracijo in varnost.

Svet Nata in Rusije so vzpostavili pred dvema desetletjema kot mehanizem za posvetovanje in sodelovanje. Zavezništvo je po ruski priključitvi Krima leta 2014 zamrznilo praktično sodelovanje z Rusijo, a pustilo odprte poti za politični dialog.

Zaveznice so zaradi kopičenja ruskih sil ob in v Ukrajini v minulih mesecih Rusiji v primeru nove agresije nad to državo že večkrat zagrozile z novimi gospodarskimi in političnimi sankcijami, ki naj bi Moskvo drago stale.

Source
STA
Back to top button