McDonalds zaradi pandemije z nižjim četrtletnim dobičkom

McDonalds je v zadnjem četrtletju lanskega leta utrpel padec dobička in prihodkov, saj je globalna prodaja v času pandemije covida-19 padla in so se slavne ameriške restavracije hitre prehrane zapirale. Izjema so bile ZDA in Japonska, kjer je prodaja celo narasla.

 

McDonalds je v zadnjem četrtletju lani ustvaril 1,38 milijarde čistega dobička oz. 1,84 dolarja na delnico. Pred letom dni je bilo dobička za 1,57 milijarde oz. 2,08 dolarja na delnico. Prilagojeni dobiček brez enkratnih stroškov ali prihodkov pa je v zadnjem četrtletju lani navrgel 1,70 dolarja na delnico, kar je bilo manj od pričakovanj analitikov.

Prihodki so nazadovali za dva odstotka na 5,31 milijarde dolarjev, delnice McDonaldsa pa so se po objavi rezultatov kljub vsemu podražile za sicer le 0,024 odstotka na 207,05 dolarja. To je posledica optimistične napovedi, da bodo prihodki v letošnjem letu presegli tiste v letu 2019.

V ZDA je prodaja v zadnjem četrtletju narasla za 5,5 odstotka kljub vojni podjetja s franšizami. McDonalds zahteva več plačila za tehnološke izboljšave in ukinja subvencije za popularne obroke za otroke Happy Meals, ki so v veljavi že več desetletij. Lastniki franšiz v ZDA napovedujejo odpoved sodelovanja v načrtovanih promocijah McDonaldsa v prihodnje in revizijo že potrjenega sodelovanja v letošnjem letu.

Glavni izvršni direktor McDonaldsa Chris Kempczinski je dejal, da bo ameriškemu predsedniku za franšize Jou Erlingerju uspelo doseči dogovor in se bodo vse lepo dogovorili, saj so časi dobri, kajti povprečni promet franšizam v ZDA je lani v primerjavi z letom 2019 narasel za 40.000 dolarjev.

Kempczinski je tudi ocenil, da bodo verjetno nekako le preživeli napovedano povišanje minimalne plače v ZDA, ki jo napoveduje predsednik Joe Biden. Ta želi v naslednjih petih letih minimalno plačo, ki je temelj poslovanja McDonaldsa, povišati na za preživetje nujnih 15 dolarjev na uro.

Izkušnje s povišanjem minimalne plače v Kanadi in nekaterih zveznih državah ZDA namreč kažejo, da ne bo konca sveta. “Dokler se bo plača povišala za vse v ekonomiji, bomo prišli v redu skozi,” je dejal Kempcinski in spodnesel argument kongresnim republikancem, ki povišanju minimalne plače nasprotujejo s trditvami, da bo to privedlo do izgube delovnih mest in krize.

Source
STA
Back to top button