SvetGospodarstvo

Maersk lani s skokovito rastjo dobička

Danski ladjar je lani ustvaril rekordnih 2,4 milijarde evrov čistega dobička, kar je šestkrat več kot v predhodnem letu. Rast dobička so v družbi pripisali večjemu povpraševanju po prvem valu pandemije covida-19 in rasti cen ladijskega tovornega prometa zaradi pomanjkanja prostih kontejnerjev, po drugi strani pa tudi optimizaciji stroškov.

Prihodki Maerska so lani v primerjavi z letom 2019 narasli za 2,2 odstotka na 32,8 milijarde evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dobiček iz poslovanja se je okrepil za 44 odstotkov na 6,8 milijarde evrov, rast pa je tudi posledica zmanjšanja stroškov in optimizacije dobave.

Transportni sektor je lani hitro okreval po prvem valu pandemije, ob koncu leta pa je bila količina ladijskega tovornega prometa večja kot pred letom dni.

“Danes smo dobičkonosno in hitro rastoče logistično podjetje, ki ponuja tako transport po morju kot po zraku,” je ob objavi poslovnih rezultatov izpostavil izvršni direktor Soren Skou.

Maersk je šel zadnja leta čez obsežen postopek prestrukturiranja, po prodaji naftne enote francoskemu Total v letu 2017 pa so se osredotočili na transportne in logistične storitve. Družba je prisotna v 130 državah po svetu in ima okrog 80.000 zaposlenih.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button