Madžarski parlament danes o članstvu Švedske v zvezi Nato

Madžarski poslanci bodo danes odločali o ratifikaciji pristopa Švedske k zvezi Nato, kot je v petek ob obisku švedskega premierja Ulfa Kristerssona v Budimpešti napovedal madžarski voditelj Viktor Orban. Madžarska naj bi tako kot poslednja izmed 31 članic zavezništva odpravila še zadnjo oviro na poti članstva Švedske v Natu.

Orban je v petek v Budimpešti gostil švedskega kolega in potrdil, da bo Madžarska od Švedske kupila štiri bojna letala gripen. Premierja sta potrdila sodelovanje med državama na področju obrambe in menila, da morata njuni državi tesneje sodelovati v tistih točkah, glede katerih obstaja soglasje, ter sprejeti, da lahko pride tudi do razlik v mnenjih.

Orban je ob tem napovedal, da bo madžarski parlament danes glasoval glede ratifikacije pristopnih protokolov Švedske za pridružitev zvezi Nato.

Čeprav je Madžarska večkrat izrazila načelno podporo švedskemu članstvu v Natu, je podaljšala njen postopek pridružitve, češ da Stockholm prikazuje madžarsko vlado v slabi luči. Madžarska je večkrat obsodila “odkrito sovražni odnos” Švedske in njene politične predstavnike obtožila neupravičenih kritik na račun Budimpešte.

Madžarska se je sicer soočala z vse večjim pritiskom ZDA in držav članic EU, naj vendarle ratificira pristopne protokole Švedske in ji omogoči, da se pridruži Natu.

Švedska je za članstvo v Natu skupaj s Finsko zaprosila maja 2022, potem ko je Rusija napadla Ukrajino. Finska je po ratifikaciji njene prošnje za pridružitev v vseh državah članicah Nata aprila lani postala 31. članica zavezništva, sedaj pa se bo Natu kot 32. članica očitno kmalu pridružila še Švedska.

Back to top button