Macronov načrt za boj proti nizki rodnosti razburil del francoske javnosti

Francoski predsednik Emmanuel Macron je ta teden napovedal boj proti nizki rodnosti v Franciji ter med drugim dejal, da se mora država “demografsko oborožiti”. Slednje je razburilo del francoske javnosti, več organizacij za pravice žensk pa je izrazilo zaskrbljenost ob napovedih predsednika, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Macron je na torkovi novinarski konferenci opozoril na vedno manj rojstev, pri čemer se otroci rojevajo vedno kasneje, in na naraščajočo neplodnost, kar je označil za “tabu stoletja”. Napovedal je boj proti nizki rodnosti in neplodnosti, pri čemer je omenil “demografsko oborožitev” Francije.

Njegove napovedi so povzročile razburjenje in zaskrbljenost pri številnih organizacijah za pravice žensk in nekaterih opozicijskih politikih.

“Izvajanje politik za spodbujanje rojstev, ki so v nasprotju z avtonomijo žensk, pomeni zaskrbljujoče politično in družbeno nazadovanje,” je v sredo sporočila francoska nacionalna zveza informacijskih centrov za pravice žensk in družin (CIDFF).

“Ženska telesa niso orožje,” pa je po poročanju AFP dejal poslanec leve opozicijske stranke Nepokorna Francija (LFI) Alexis Corbiere. Kritike na račun Macronovega načrta in besednjaka je bilo slišati tudi iz vrst socialistov in zelenih.

Na drugi strani je predsednikovo obljubo o spodbujanju rodnosti pozdravil skrajno desni Nacionalni zbor (RN), predstavnik stranke Philippe Ballard pa je ob tem pozval k ustanovitvi posebnega ministrstva za družino.

V Franciji se je lani rodilo 678.000 otrok, kar je 6,6 odstotka manj kot leta 2022 in najmanj po letu 1946. Zmanjšanje števila rojstev je predvsem posledica močnega upada rodnosti, čeprav je bila Francija leta 2021 z 1,84 otroka na žensko še vedno v vrhu med članicami EU.

Back to top button