Macron opozarja na nevarnost islamističnega terorizma v Evropi

Francoski predsednik Emmanuel Macrom je danes opozoril, da so vse evropske države ranljive zaradi vrnitve islamističnega terorizma. To je dejal dan po umoru dveh Švedov v Bruslju in nekaj dni po napadu v šoli v Franciji, v katerem je domnevni islamist ubil učitelja.

“Vse evropske države so ranljive. Islamistični terorizem se dejansko vrača in vsi smo ranljivi,” je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Na novinarski konferenci med obiskom v Tirani je dodal, da gre za ranljivost, ki spremlja demokracije, pravne države, v katerih obstajajo posamezniki, ki se lahko v danem trenutku odločijo za najhujše.

V zvezi s petkovim napadom v Franciji v Arrasu pa je dejal, da “ni zaznal nobene napake” pri delu francoskih obveščevalnih služb in notranjega ministrstva.

Vir blizu primeru je danes AFP povedal, da je moški, ki je na srednji šoli v Arrasu do smrti zabodel učitelja in huje ranil dva človeka, v videoposnetku pred napadom sporočil, da deluje v imenu skrajne islamistične skupine Islamska država. Napadalec, 20-letni nekdanji učenec šole, ki je po rodu iz Ingušetije, naj bi danes stopil pred sodnike.

Po ponedeljkovem napadu v Bruslju, po katerem je policija danes storilca ubila med aretacijo, pa so za belgijsko prestolnico razglasili najvišjo stopnjo pripravljenosti. Preiskavo je zaradi “potencialno terorističnega motiva” prevzelo zvezno državno tožilstvo.

Storilec, ki je v streljanju ubil dva švedska nogometna navijača, naj bi bil Tunizijec, ki je bil v Belgiji nezakonito, potem ko so mu zavrnili prošnjo za azil. Kmalu po napadu je objavil video, v katerem je trdil, da ju je ubil “v imenu Boga”. V napadu je sicer ranil še eno osebo.

Švedski premier Ulf Kristersson je zaradi napada danes pozval k povečanju mejnih kontrol na Švedskem in v Evropski uniji. Ocenil je, da so bili omenjeni tarče tega terorističnega napada samo zato, ker so Švedi.

Back to top button