Macron bi v francosko ustavo vpisal zavezo k boju proti podnebnim spremembam

Predsednik Francije je oblikoval državljansko podnebno konvencijo

Francozi bi lahko na referendumu odločali o tem, ali bi obvezo o boju proti podnebnim spremembam vpisali v svojo ustavo, je dejal predsednik države Emmanuel Macron, medtem ko morata predlog pred tem podpreti oba domova parlamenta.

Državljanska konvencija o podnebnih spremembah, ki jo sestavlja 150 naključno izbranih članov, si namreč želi dodati stavek k prvemu členu ustave: “Republika zagotavlja varovanje biotske raznolikosti in okolja ter boj proti podnebnim spremembam.”

Potem ko bi predlog ustavne spremembe podprla oba domova parlamenta, bi lahko o tem odločali tudi državljani. Ustavna sprememba je sicer le eden od okoli 150 predlogov znotraj konvencije.

Omejitve hitrosti na avtocestah Macron ne bi zaostril

Macron je že pred tem nakazal pripravljenost za to, da podpre referendum o podnebnih spremembah, tudi sicer je odprt za večino predlogov državljanov na to temo, nekaj pa jih je nekaj tudi zavrnil, na primer znižanje omejitve hitrosti na avtocestah s 130 na 110 kilometrov na uro.

Francoski predsednik je državljansko podnebno konvencijo oblikoval kot odgovor na pozive k večji neposredni demokraciji. V konvenciji so naključno izbrali 150 državljanov, ki so ob svetovanju strokovnjakov oblikovali svoje predloge.

Back to top button