SvetKultura

Londonska Nacionalna galerija predstavila načrte za obeleževanje 200-letnice

Londonska Nacionalna galerija bo leta 2024 obeležila 200-letnico delovanja. Poleg razstavnega programa in projektov ozaveščanja javnosti pod motom NG200 načrtujejo tudi posege v stavbo na trgu Trafalgar, piše spletni portal Art Daily.

Po pisanju spletnega portala je vodstvo galerije ta teden objavilo, da išče multidisciplinarno oblikovalsko skupino, ki bo sodelovala pri projektih ob 200-letnici galerije.

V galeriji načrtujejo tudi dokončanje začetne faze del n stavbi, da bi postala prijaznejša za obiskovalce. Predvideni so posegi v krilo Sainsbury, in sicer predelava vhoda v pritličju ter nadgradnja vsebin za obiskovalce, v poslopju Wilkins bo prostore dobilo novo raziskovalno središče.

Izbrana ekipa se bo posvetila tudi prostoru pred krilom Sainsbury in vzdolž severnega roba trga Trafalgar ter razmislila, kako izboljšati umeščenost stavbe v prostoru in kako ustvariti prijetnejše okolje za obiskovalce galerije in trga.

Direktor galerije Gabriele Finaldi je po pisanju spletnega portala povedal: “Srečni smo, da imamo v krilu Sainsbury obenem odlično arhitekturo in sodobno klasiko, ki je v minulih letih več kot izpolnila naša pričakovanja. A po 30 letih moramo zaradi povečanja števila obiskovalcev in spremenjenih pričakovanj ponovno premislili o teh prostorih, še posebej o vhodih v pritličju.

Po Finaldijevih besedah se zavedajo trenutne krize, ki je vplivala na vse sektorje povsod po svetu. Pandemija covida-19 je katastrofalno vplivala na število obiskovalcev v vseh kulturnih ustanovah in kar nekaj časa bo trajalo, da se bo to vrnilo na raven leta 2019, meni.

A na horizontu se mu svetlika tudi upanje in umetnost in kultura bosta imeli po njegovem mnenju vitalno vlogo pri okrevanju države. Ker želijo sodelovati pri tem, morajo po Finaldijevih besedah začeti načrtovati že zdaj.

Minister za kulturo, medije in šport Oliver Dowden je povedal: “Nacionalna galerija obiskovalce navdušuje že skoraj 200 let in s tem inovativnim projektom bodo v svojih dvoranah pozdravili novo generacije ljubiteljev umetnosti. Kultura bo imela osrednjo vlogo pri okrevanju, pri čemer bodo pomembno pripomogle globalne ikone, kot je Nacionalna galerija.”

Izbira ekipe bo potekala v dveh fazah. Prva je odprt mednarodni poziv multidisciplinarnim projektnim skupinam, kjer bodo izbrali pet finalistov. Zmagovalno skupino bodo razglasili julija 2021.

Source
sta.si

Povezani Članki

Back to top button