London obtožil Moskvo, da želi v Ukrajini postaviti na oblast proruskega voditelja

Velika Britanija je obtožila Rusijo, da namerava v Ukrajini na čelo države postaviti proruskega predsednika. London tudi trdi, da so ruski obveščevalci že navezali stik s številnimi ukrajinskimi politiki. Moskva je trditve že zavrnila kot dezinformacije, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

 

Britansko zunanje ministrstvo je v soboto zvečer objavilo, da ima podatke, da namerava ruska vlada v Kijevu na čelo države postaviti proruskega voditelja ter da bi lahko bil potencialni kandidat bivši ukrajinski poslanec Jevgenij Murajev. Dodali so, da so bili nekateri, ki so bili v stiku z ruskimi obveščevalci, “nedavno vključeni v načrte za napad na Ukrajino”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Murajev je izgubil mandat v ukrajinskem parlamentu, ko njegova stranka na volitvah leta 2019 ni uspela preseči petodstotnega praga za vstop v ukrajinski parlament. Je lastnik ukrajinske televizijske postaje Naš, ki si jo regulatorji prizadevajo zapreti že od lani in jo obtožujejo, da predvaja prorusko propagando.

V današnjem odzivu je Murajev dejal, da Ukrajina potrebuje novo vodstvo. “Ukrajinski narod potrebuje pravno državo, mir, zdravo in pragmatično gospodarsko ter socialno politiko in nove politične voditelje,” je zapisal na Facebooku.

London je poleg Murajeva navedel imena še štirih ukrajinskih politikov, to so nekdanja predsednika ukrajinske vlade Mikola Azarov in Sergij Arbuzov, bivši vodja urada predsednika države Andrij Klujev ter nekdanji namestnik sekretarja ukrajinskega nacionalnega sveta za varnost in obrambo Vladimir Sivkovič.

Britansko zunanje ministrstvo sicer ni objavilo drugih podrobnostih o dokazih za svoje trditve. Je pa britanska ministrica za zunanje zadeve Liz Truss dejala, da objavljene informacije osvetljujejo obseg ruskih dejavnosti, katerih namen je podreditev Ukrajine, in omogočajo vpogled v način razmišljanja Kremlja.

“Rusija mora umiriti razmere, končati svoje kampanje agresije in dezinformacij ter slediti poti diplomacije,” je še pozvala britanska ministrica.

V Washingtonu je tiskovna predstavnica ameriškega sveta za nacionalno varnost Emily Horne v odzivu na domnevno rusko zaroto dejala, da je to “zelo zaskrbljujoče”. “Ukrajinski narod ima suvereno pravico, da odloča o lastni prihodnosti,” je dejala in dodala, da ZDA podpirajo demokratično izvoljene partnerje v Ukrajini.

Moskva je trditve Londona zavrnila kot dezinformacije in pozvala London, naj “neha širiti neumnosti”. Rusko zunanje ministrstvo je na Twitterju objavilo, da so dezinformacije, ki jih širi britanska vlada, še en znak, da so “članice Nata pod vodstvom anglo-saksonskih narodov tiste, ki stopnjujejo napetosti okoli Ukrajine”.

Ukrajina je po britanskih obtožbah na račun Rusije danes sporočila, da se bo še naprej zoperstavljala proruskim posameznikom in poslovnim subjektom, ki želijo destabilizirati državo.

“Naša država bo nadaljevala s politiko razgradnje vseh oligarhičnih ali političnih struktur, ki bi si lahko prizadevale za destabilizacijo Ukrajine ali pomoč okupatorjem,” je dejal svetovalec vodje kabineta predsednika Volodimirja Zelenskega, Mihail Podoljak, pri čemer je kot okupatorja mislil Rusijo, ki si je leta 2014 priključila krimski polotok.

“Vlade v zavezniških državah so pred kratkim začele imenovati stvari s pravim imenom in razkrivati nekatere ‘prijatelje Rusije’,” je še sporočil v odzivu za AFP.

Source
STA
Back to top button