Literarna nagrada costa za knjigo leta pisateljici Monique Roffey

Poudarki zgodbe
  • Ob torkovi razglasitvi nagrade je pisateljica dejala, da zmaga njene knjige predstavlja "glas za karibsko literaturo", ob tem pa se je zahvalila žiriji, da je z nagrado knjigo predstavila širšemu bralstvu.

Britansko literarno nagrado costa za knjigo leta je prejela pisateljica Monique Roffey za svoj šesti roman z naslovom Mermaid of Black Conch, poroča britanski BBC. V ospredju romana je temačna ljubezenska zgodba med ribičem in morsko deklico. Žirija je ocenila, da je roman izjemno originalen, hkrati pa daje vtis, da je nastajal kot klasika.

V Republiki Trinidad in Tobago rojena britanska pisateljica Monique Roffey je z delom Mermaid of Black Conch premagala še tri romane, ki so bili nominirani za nagrado costa za knjigo leta, piše BBC.

Roman je pisateljica osnovala na lokalni legendi o prekrasni ženski, ki se spremeni v morsko deklico, dogajanje pa je postavila v karibsko vas St. Constance. V knjigi ribič David s petjem nepričakovano pritegne pozornost morske deklice Aycayije. Ko morsko deklico med ribiškim tekmovanjem ulovijo, David napravi vse, da bi jo rešil, a to ima dramatične posledice.

Predsednica žirije za nagrado Suzannah Lipscomb je po pisanju BBC dejala, da je roman The Mermaid of Black Conch “izjemna, krasno napisana, očarljiva in instinktivna knjiga, polna mitološke energije in nepozabnih likov, tudi nekaj izjemno transgresivnih žensk”.

Source
sta.si
Back to top button