Svet

Leto dni po zaprtju Wuhana življenje teče po ustaljenih tirnicah

Leto dni po uvedbi 76 dni trajajočega zaprtja družbe zaradi širjenja novega koronavirusa spomine na dogodke v kitajskem Wuhanu zaznamujeta mešanica ponosa in previdnosti zaradi možnosti ponovitve izbruha. Življenje se je sicer odtlej v mestu, ki velja za izvor virusa, v nasprotju z večjim delom preostalega sveta vrnilo v normalne tirnice.

 

Pred letom dni je Wuhan šokiral preostali svet, ko je svojih 11 milijonov prebivalcev zaprl v domove in prekinil prometne povezave med mestom in preostalim delom države. Na ta dan se je začelo zaprtje, s katerim so oblasti želele ustaviti vse večjo grožnjo širjenja skrivnostnega patogena, ki se je pojavil prav v tem mestu.

Drugo za drugim so z enakimi ali podobnimi ukrepi sledila sosednja območja v najhuje prizadeti provinci Hubei, ob širjenja novega koronavirusa po svetu pa tudi vlade drugih držav.

A medtem ko se boj s pandemijo po svetu nadaljuje, Wuhan danes ni v ničemer podoben mestu duhov izpred leta dni – na ulice se je vrnil prometni vrvež, pločniki so polni pešcev, javni prevoz in parke pa so spet napolnili ljudje, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Po celem svetu je doslej zaradi covida-19 umrlo najmanj dva milijona ljudi, od tega na Kitajskem manj kot 50.000. Peking za zajezitev širjenja virusa strogo uveljavlja ukrepe, ki vključujejo množično testiranje, aplikacije za sledenje gibanju in stikom ter splošno obveznost nošenja mask.

Kljub temu se tudi po vsej Kitajski še naprej pojavljajo skupki okužb, ki jih oblasti skušajo zajeziti s testiranjem in tarčnimi zaprtji. Po dolgem obdobju z dvomestnimi številkami na dnevni ravni potrjenih novih okužb v zadnjem času poročajo tudi o vnovičnem porastu primerov. Danes so jih zabeležili 206, od tega večino v dveh severovzhodnih provincah, ki sta najnovejše žarišče, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Uradna propaganda glede epidemije, ki jo širi vlada, se osredotoča na junaški odziv države na virus. Uspeh so med drugim v Wuhanu proslavili s postavitvijo razstave v veliki razstavni dvorani, kjer so na ogled modeli zdravstvenih delavcev v polni zaščitni opremi, bolniške postelje in velikanski portreti predsednika Xi Jinpinga, piše britanski BBC.

Za danes naj sicer Peking ne bi načrtoval slovesnosti, vlada niti ni podala nobene uradne izjave, v državnih medijih pa je obletnica zgolj omenjena. Peking v luči obtožb, da je poskušal prikriti prve primere in se je odzval neprimerno, poleg tega ostaja tiho glede prvih dni izbruha novega koronavirusa.

Izvor naj bi preiskala ekipa Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki je že v Wuhanu in bo v kratkem zaključila dvotedensko karanteno. Kot je organizacija sporočila v petek, je zaenkrat prezgodaj za zaključke glede tega, ali se je pandemija dejansko začela na Kitajskem, še piše AFP.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button