Svet

Letališče v Hongkongu je prepovedalo tranzite iz 153 držav

Hongkong je danes prepovedal tranzit potnikom iz več kot 150 držav, saj Kitajska pred zimskimi olimpijskimi igrami uvaja stroge ukrepe proti širjenju koronavirusa. S to potezo Kitajska poglablja globalno izolacijo Hongkonga, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

 

Odločitev za strožji nadzor nad širjenjem virusa prihaja v času ko se Peking bori proti hitremu širjenju delte in omikrona. Tako kot celinska Kitajska je tudi Hongkong med pandemijo izvajal nekatere izmed najstrožjih ukrepov na svetu, vključno s tedenskimi karantenami, zaporami mest in množičnim testiranjem.

Kitajsko poslovno središče razvršča države v kategorije glede na razširjenost okužb z virusom covid-19. Trenutno je tako 153 držav uvrščenih v skupino A, iz katere morajo vsi potniki ob vstopu v Hongkong v 21-dnevno karanteno, med njimi je tudi Slovenija.

Letališče v Hongkongu je sporočilo, da bodo od nedelje naprej prepovedali tranzit vsakomur, ki je v zadnjih treh tednih bil v kateri koli od držav v skupini A.

Osem držav skupine A, Avstralija, Kanada, Francija, Indija, Filipini, Pakistan, Velika Britanija in ZDA, že imajo popolno prepoved vstopa v Hongkong. Mesto se tako bori proti izbruhu različice omikron, ki naj bi v državo vstopil z vračanjem posadke letalske družbe Cathay Pacific, ki je kršila pravila domače karantene.

Mesto je ponovno uvedlo stroga pravila o socialni distanci, vključno z zaprtjem telovadnic in prepovedjo prehranjevanja v restavracijah po 18. uri. Druge letalske družbe so zaradi strogih pravil o karanteni drastično zmanjšale število potovanj v Hongkong ali pa so se mu začele v celoti izogibati.

Ni jasno, ali bo prekinitev tranzita vplivala tudi na zimske olimpijske igre, saj se pričakuje, da bodo številni športniki in uradniki v prihodnjih dneh pred odprtjem iger potovali na Kitajsko prek Hongkonga. V današnji izjavi letališča Hongkong ni bilo navedenih nobenih izjem za olimpijske delegate, tiskovni predstavnik pa se na prošnjo za pojasnila še ni odzval.

Celinska Kitajska se bori z izbruhom koronavirusa v več mestih, s čimer preizkuša svojo brezcovidno strategijo le nekaj tednov pred igrami, ki bodo potekale v mehurčku, v katerem bodo vsi udeleženci izolirani od širšega prebivalstva. V skladu s strategijo so v mestu Xi’an prejšnji mesec izolirali približno 13 milijonov ljudi, potem ko so zaznali širjenje različice delta. Prav tako so oblasti poročale o odkritju omikrona v pristaniškem mestu Tianjin, ki je blizu Pekinga in olimpijskih prizorišč.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button