Svet

Lavrov v Teheranu za nadaljnja jedrska pogajanja z Iranom

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je ob obisku v Teheranu pozval k nadaljevanju pogovorov v okviru zastalih jedrskih pogajanj z Iranom. Moskva si bo prizadevala zagotoviti, da bo jedrski sporazum iz leta 2015 “obnovljen v prvotni obliki, brez izjem ali sprememb,” je danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Lavrov.

 

 

“Naša dolžnost je, da razvijamo odnose, medtem ko se ZDA in njihovi partnerji s sankcijami poskušajo izogniti odnosom z nami,” je po navedbah španske tiskovne agencije EFE dejal Lavrov, pri čemer je imel v mislih področja energije, prometa, kmetijstva, financ in carin. Ob tem je poudaril, da je treba odpraviti vse sankcije proti Iranu, ki so v nasprotju s sporazumom iz leta 2015.

Iranski zunanji minister Hussein Amir Abdollahian pa je na srečanju z Lavrovom pohvalil vlogo Rusije v pogajanjih in jo označil za “pozitivno in konstruktivno”. “Zahvaljujemo se Rusiji za podporo iranskih stališč v jedrskih pogajanjih, ki jih želimo nadaljevati tudi v bližnji prihodnosti,” je dejal Abdollahian in dodal, da je ukinitev sankcij s strani zahodnih držav agenda tako Rusije kot Irana.

“Krepitev sodelovanja in usklajevanje je učinkovit način za spopadanje z ameriškimi sankcijami in enostranskim gospodarskim ravnanjem proti neodvisnim državam,” je po navedbah EFE na to temo dejal iranski predsednik Ebrahim Raisi.

Pogajanja med Iranom in podpisnicami jedrskega sporazuma – Kitajsko, Nemčijo, Francijo, Veliko Britanijo, Rusijo in ZDA – so zastala marca. Temu so botrovala predvsem nesoglasja med Teheranom in Washingtonom glede statusa iranske revolucionarne garde (IRGC), ki je v ZDA že več let na seznamu terorističnih organizacij.

Iran in Rusija sta sicer v zadnjem času okrepila medsebojne vezi. Iranski predsednik Raisi je Rusijo obiskal januarja letos, medtem ko je se je zunanji minister Abdollahian v zadnjem letu v Moskvi mudil dvakrat, še navaja EFE.

Obisk v Iranu pa je bil eden redkih obiskov ruskega zunanjega ministra Lavrova v tujini od začetka ruske invazije na Ukrajino, ki bi lahko kmalu postala kandidatka za članstvo v EU, navaja dpa. Lavrov naj bi iz Teherana odpotoval še na dvodnevni obisk v Azerbajdžan.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button