AktualnoSvet

Lavrov v Teheranu o iranskem jedrskem sporazumu

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov se bo danes mudil na obisku v Iranu, kjer ga bo gostil njegov iranski kolega Mohamed Džavad Zarif. Srečal se bo tudi z iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem. Ena od osrednjih tem pogovorov bo oživitev mednarodnega dogovora o iranskem jedrskem programu.

Kot so napovedali na ruskem zunanjem ministrstvu, bosta ministra govorila o številnih mednarodnih vprašanjih, vključno z mednarodnim dogovorom o iranskem jedrskem programu.

Predstavniki Irana, Rusije, Kitajske, Velike Britanije, Francije in Nemčije so pretekli teden na Dunaju začeli nov krog pogajanj o jedrskem programu Irana, katerih cilj je vrnitev ZDA k iranskemu jedrskemu sporazumu in odprava sankcij proti Iranu. Doseči želijo tudi, da bi Teheran znova v celoti upošteval sporazum.

Pogajalci so izrazili zadovoljstvo glede prvega napredka ob koncu tridnevnega kroga pogajanj in se dogovorili, da pogovore nadaljujejo ta teden.

Teheran je sicer v soboto opustil še eno zavezo iz sporazuma, saj so v jedrskem objektu v Natancu zagnali napredne centrifuge za uran. V nedeljo so od tam poročali o incidentu, ki so ga iranske oblasti označile za teroristično dejanje, odgovornost zanj pa pripisale Izraelu. Obtožili so ga poskusa vmešavanja v pogovore o jedrskem sporazumu na Dunaju.

Rusija je v odzivu izrazila upanje, da incident ne bo vplival na pogovore. Podobno so poudarili tudi v Evropski uniji.

Lavrov in Zarif bosta danes v Teheranu po napovedih govorila tudi o razmerah v Siriji, Afganistanu, Jemnu in Perzijskem zalivu ter o dvostranskih odnosih.

Source
STA
Back to top button