Kraljica Elizabeta II. je odpotovala na Škotsko

Kraljica Elizabeta II. je danes za več dni odpotovala na Škotsko, kjer se bo v Edinburghu udeležila t. i. kraljevega tedna. Gre za prvo daljše potovanje monarhinje od izbruha novega koronavirusa lani, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Med t. i. kraljevim tednom bo kraljica bivala v svoji uradni rezidenci palači Holyrood. Danes Elizabeto spremlja vnuk, princ William, v sredo in četrtek pa njena hčerka, princesa Anne.

Točnega programa obiska niso objavili, saj želijo preprečiti morebitna zbiranja ljudi. Sporočili so le, da bo kraljica poleg Edinburgha obiskala še mesti Glasgow in Stirling, kjer si bo ogledala podjetja, dobrodelne organizacije in kulturne institucije.

Zaradi potovanja bo kraljica 1. julija v Londonu zamudila odkritje spomenika leta 1997 preminule princese Diane.

Kraljevi teden je tradicija britanske monarhinje in se vedno odvije konec junija in začetek julija. Običajno v tem času kraljica v palači sprejme več tisoč ljudi in obišče številne kraje v regiji. Zaradi pandemije so program letos okrnili, lani pa je obisk odpadel.

Pri Buckinghamski palači so pred obiskom poudarili, kako povezana je kraljica s Škotsko. Poleg številnih poletij, ki jih je preživela v svoji rezidenci gradu Balmoral, je obiskala skoraj vsako škotsko regijo, so tvitnili.

Source
STA
Back to top button