Kraljica Elizabeta II. bo sprejela ameriškega predsednika Bidna

Ameriški predsednik Joe Biden se bo danes na čajanki srečal z britansko kraljico Elizabeto II. To je že 13. ameriški predsednik, ki ga bo sprejela britanska monarhinja, le predsednik ZDA Lyndon B. Johnson ni imel osebnega srečanja z njo.

Kraljica se bo danes na čajanki v gradu Windsor srečala z Bidnom in njegovo soprogo Jill. Tudi tu bo stopil v stopinje svojih predhodnikov, saj so bili gostje v gradu Ronald Reaan, George W. Bush, Barack Obama in Donald Trump.

Elizabeta II. na srečanju s Trumpom pred dvema letoma ni ovinkarila, ko je pohvalila prijateljske odnose med ZDA in Veliko Britanijo, svojega gosta pa jasno posvarila, da je treba obvarovati mednarodne institucije, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Kraljica se je z Bidnom sicer srečala že v petek na sprejemu v botaničnem vrtu Eden Project v okviru vrha G7, ko je sprejela tudi voditelje drugih držav članic skupine. Na sprejemu so bili tudi drugi člani kraljeve družine, med njimi prestolonaslednik princ Charles s soprogo Camillo in princ William, ki pa se niso udeležili večerje. Osrednja tema pogovorov sta bila boj proti podnebnim spremembam in varovanje okolja.

Source
STA
Back to top button