Kralj Felipe VI. obeležuje deseto obletnico prevzema španskega prestola

Španski kralj Felipe VI. je danes v Madridu obeležil deseto obletnico prevzema prestola. Na slovesnosti v kraljevi palači je poudaril, da je bila v preteklem desetletju predanost delu steber njegovega delovanja kot kralja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Španski kralj je prestol prevzel 19. junija 2014, le 17 dni potem, ko je njegov oče Juan Carlos po skoraj štirih desetletjih abdiciral. Konec njegovega vladanja so zaznamovali poslabšanje zdravja in škandali, vključno s korupcijsko afero, zaradi katerih so številni Španci začeli dvomiti o vlogi in pomenu monarhije.

V luči tega je Felipe v svojem prvem govoru po prevzemu položaja obljubil prenovo monarhijo. Kmalu za tem je odredil pregled financ članov kraljeve družine in zanjo izdal kodeks ravnanja.

Leta 2015 je svoji sestri, princesi Cristini, odvzel naziv vojvodinje Palme de Mallorce, saj je bila skupaj z njenim soprogom Inakijem Urdangarinom tarča obtožb o korupciji in davčnih prevarah. Cristina je na koncu morala plačati denarno kazen, njenega moža pa sta doletela obsodba in zapor.

Leta 2020 se je Felipe odpovedal kakršni koli dediščini, ki bi jo lahko v prihodnosti prejel od svojega očeta, potem ko so se pojavile nove podrobnosti o njegovih domnevno sumljivih poslih. Čeprav so bile preiskave o financah Juana Carlosa odtlej ustavljene, je Felipe še naprej ohranjal distanco do očeta, ki je leta 2020 zapustil Španijo in se preselil v Abu Dabi.

V luči omenjenih ukrepov 47,4 odstotka Špancev meni, da je kralj izpolnil svojo obljubo o prenovi monarhije, 45,1 odstotka pa se s tem ne strinja, je pokazala javnomnenjska raziskava, ki jo je v nedeljo objavil španski časnik El Mundo. Približno 49,6 odstotka vprašanih medtem meni, da je ustavna monarhija najboljši sistem za Španijo, medtem ko se jih 40,4 odstotka s tem ne strinja.

Back to top button