Kosovska vlada ukinila prekrivanje srbskih registrskih tablic

Kosovska vlada je v četrtek sprejela odločitev o ukinitvi režima prekrivanja srbskih registrskih tablic na vozilih, ki vstopajo v državo, poročajo kosovski mediji. Srbska vlada je svobodno gibanje za vsa vozila s kosovskimi registrskimi tablicami omogočila s 1. januarjem.

Kosovska vlada je v četrtek odločila, da državnih simbolov Srbije na srbskih registrskih tablicah ne bodo več prekrivali s papirnatimi nalepkami, potem ko je podobno odločitev že decembra sprejela srbska vlada.

Potezo obeh vlad je danes že pozdravil nemški veleposlanik v Prištini Jörn Rohde. Na družbenem omrežju X je zapisal, da bodo s tem olajšali potovanje med dvema sosedama.

Vlada v Prištini je po poročanju kosovskega portala Kosovo Online sporočila, da je odločitev sprejela kot dejanje dobrososedskih odnosov po polnem priznanju tablic Kosova s strani Srbije.

Srbska vlada je konec decembra odločila, da bo s 1. januarjem omogočila svobodno gibanje za vsa vozila s kosovskimi registrskimi tablicami. Novico je takrat potrdil direktor urada za Kosovo Petar Petković. Pojasnil je, da gre za obveznost Srbije iz sporazuma o svobodi gibanja iz leta 2011, in poudaril, da ne pomeni priznanja neodvisnosti Kosova.

Kosovski premier Albin Kurti je tedaj napovedal, da bodo recipročno odločitev sprejeli, takoj ko bo njihova mejna policija dokumentirala in dokazala, da Srbija v celoti in neovirano izvaja svojo odločitev.

Med Beogradom in Prištino so se zaradi nesoglasij glede uporabe registrskih tablic odnosi sicer nevarno zaostrili jesen 2022, napetosti pa so se pomirile šele po dogovoru obeh strani, da bo Kosovo prenehalo z aktivnostmi glede preregistracije vozil, Srbija pa bo prenehala izdajati registrske tablice z oznakami kosovskih mest.

Back to top button