AktualnoSvet

Koronavirus se je na človeka najverjetneje prenesel prek živali gostiteljice

Verjetno do zelo verjetno je, da se je novi koronavirus na človeka prenesel z netopirja prek druge živali gostiteljice, so ugotovili mednarodni strokovnjaki pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in njihovi kitajski kolegi. Možnosti, da bi virus ušel iz laboratorija, niso povsem izključili.

Strokovnjaki verjamejo, da virus sars-cov-2, ki povzroča koronavirusno bolezen 19, izvira iz netopirjev. Ena od hipotez, ki so jih proučevali, je, da je virus preskočil neposredno z netopirjev na ljudi. Ta teorija je “možna do verjetna”, piše v končnem poročilu, ki ga je pridobila francoska tiskovna agencija AFP.

Verjetnejša hipoteza je po njihovem mnenju, da je virus najprej preskočil na drugo žival, ki je nato okužila ljudi. “Čeprav so bili najtesneje povezani virusi najdeni v netopirjih, je evolucijska razdalja med temi virusi v netopirjih in virusom sars-cov-2 ocenjena na več desetletij, kar kaže na manjkajočo povezavo,” so pojasnili.

“Scenarij, ki vključuje prenos prek vmesnega gostitelja, je verjeten do zelo verjeten,” so zapisali v poročilu, ki še ni bilo uradno objavljeno. Niso sicer ugotovili, prek katere živali je virus preskočil na človeka.

Po njihovih besedah je možen tudi prenos prek zamrznjene hrane, saj se zdi, da lahko virus preživi na temperaturah pod lediščem.

Strokovnjaki so pozvali k nadaljnjih raziskavam na podlagi teh treh teorij. Pri tem je treba obravnavati širše območje in več držav, so poudarili.

Proučevali so sicer tudi možnost, da bi novi koronavirus ušel iz laboratorija, kar je trdil nekdanji ameriški predsednik Donald Trump. Pojasnili so, da pred decembrom 2019 v laboratorijih ni bilo virusa, ki bi spominjal na sars-cov-2. Izpostavili so tudi visoke varnostne standarde v laboratorijih v kitajskem Wuhanu. “Laboratorijski izvor virusa je zelo malo verjeten,” so poudarili.

Strokovnjaki WHO so se na Kitajskem, kjer so skupaj s kitajskimi kolegi preiskovali izvor virusa, mudili v drugi polovici januarja in v začetku februarja. Obisk je bil sicer diplomatsko zelo zapleten in so ga že pred samim začetkom spremljali pomisleki o prikrivanju in olepševanju dejstev s strani kitajskih oblasti. Njegovo relevantnost je postavilo pod vprašaj že samo dejstvo, da je sledil več kot leto dni po izbruhu virusa, za kar naj bi bilo krivo zavlačevanje kitajske strani.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button