AktualnoSvet

Kongresni proračunski urad ZDA napoveduje veliko rast javnega dolga

Ameriški javni dolg bo v naslednjih 30 letih narasel na 202 odstotka letnega bruto domačega proizvoda (BDP), poroča Kongresni proračunski urad (CBO) in opozarja, da to ne bo vzdržno. Do konca letošnjega leta bo javni dolg narasel na 102 odstotka BDP, do leta 2050 pa naj bi se skoraj podvojil.

CBO opozarja, da bo tako velik dolg povečal stroške izposoje, upočasnil gospodarsko rast in grozil z novo veliko finančno krizo. Analiza urada pa niti ne upošteva 1900 milijard dolarjev vrednega tretjega stimulacijskega zakona proti pandemiji in v pomoč gospodarstvu, ki ga po potrditvi v predstavniškem domu kongresa sedaj obravnavajo še v senatu.

Proračunsko leto 2020 so ZDA končale s 3100 milijardami dolarjev primanjkljaja, od česar je za približno dve milijardi kriva pandemija covida-19, za milijardo pa pomanjkanje zavor pri porabi v času predsednika Donalda Trumpa. V letošnjem proračunskem letu, ki se konča s septembrom, bo primanjkljaj znašal že 10,3 odstotka letnega BDP.

CBO sicer priznava, da se bo proračunski primanjkljaj zmanjšal odvisno od gospodarskega okrevanja po pandemiji, vendar pa naj bi potem začel kasneje spet rasti in bo poganjal tudi rast javnega dolga. V bistvu ne zaradi porabe med pandemijo, ampak zaradi vse večjih stroškov staranja prebivalstva.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button