AktualnoSvet

Komisarka ZN za človekove pravice pozvala k preiskavi nasilja v Kolumbiji

Visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet je danes pozvala k neodvisni preiskavi nasilja na ulicah kolumbijskega mesta Cali, v katerem je v zadnjih dneh umrlo najmanj 14 ljudi. Pozvala je tudi k dialogu.

“Nujno je, da so vsi, ki so domnevno povzročili smrt ali poškodbe, tudi državni uslužbenci, podvrženi takojšnji, učinkoviti, neodvisni, nepristranski in transparentni preiskavi. Odgovorni pa morajo odgovarjati,” je Bacheletova zapisala v izjavi po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

“Pozivam h koncu vseh oblik nasilja, vključno z vandalizmom. Vse strani tudi pozivam, naj nadaljujejo pogovore ter zagotovijo spoštovanje življenja in dostojanstva vseh ljudi,” je zapisala. Nekdanja čilska predsednica je poudarila, da lahko samo z dialogom rešijo zahteve različnih skupin na obeh straneh.

K temu je pozvala, potem ko je kolumbijski predsednik Ivan Duque v soboto v mesto Cali napotil vojsko. Na širšem območju mesta je v petek prišlo do oboroženih spopadov okoli uličnih blokad, ki že več dni močno ovirajo gibanje prebivalcev in oskrbo mesta. Na protestih se je zbralo več deset tisoč ljudi, ki so med drugim zaprli ceste.

Urad Bacheletove navaja podatke, da je bilo od petka tam ubitih najmanj 14 ljudi, 98 jih je bilo ranjenih. Opozorili so tudi, da posamezniki streljajo na protestnike ob prisotnosti policije.

Poleg tega je urad prejel informacije, da je bilo v Caliju od petka aretiranih najmanj 30 ljudi, pri čemer ni znano, kje so nekateri. Komisarka ZN je poudarila, da je treba pridržanim zagotoviti pravično sojenje.

Protivladni protesti v državi so izbruhnili konec aprila. Sprva so bili uperjeni proti davčni reformi, ki jo je vlada medtem umaknila, kasneje pa med drugim tudi proti prav tako vmes že umaknjeni zdravstveni reformi.

V nasilnem posredovanju policije in nemirih je doslej po uradnih podatkih umrlo 59 ljudi. Ranjenih je bilo več kot 2300 ljudi. Organizacija za človekove pravice Human Rights Watch poroča o najmanj 63 mrtvih.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button