AktualnoSvet

Kitajski zunanji minister ZDA pozval k odpravi carin in sankcij

Kitajski zunanji minister Wang Yi je ameriškega predsednika Joeja Bidena pozval k odpravi carin in sankcij, ki jih je uvedel njegov predhodnik Donald Trump. “Pripravljeni smo na odprto komunikacijo z ZDA,” je dejal zunanji minister, ki upa, da bodo ZDA čim prej odpravile po njegovih besedah nerazumljive carine za kitajske izdelke.

Kitajski zunanji minister je ZDA pozval še, naj spoštujejo kitajske interese in prenehajo s kritiko kitajskega političnega sistema, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odnosi med Kitajsko in ZDA so se zelo poslabšali v času mandata predsednika Trumpa, ki je sprožil trgovinsko vojno med največjima svetovnima gospodarstvoma, ko je uvedel carine na kitajski uvoz.

Zaenkrat Biden sicer še ni nakazal, da bi lahko kmalu spremenil Trumpove ukrepe. V prvem telefonskem pogovoru s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom v začetku meseca so se po poročanju medijev pokazala temeljna razhajanja med svetovnima velesilama.

Bela hiša je izrazila zaskrbljenost zaradi nepoštenih gospodarskih praks Pekinga in zatiranja v Hongkongu, medtem ko je Kitajska opozorila, da bo takšna konfrontacija pogubna za obe državi in svet.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button