Kitajski zunanji minister v Moskvi za sodelovanje pri oblikovanju multipolarnega sveta

Kitajski zunanji minister Wang Yi je danes s pogovori z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom začel štiridnevni obisk v Rusiji. Poudaril je, da tako Peking kot Moskva nosita odgovornost za ohranjanje stabilnosti v svetu, in potrdil pripravljenost Kitajske za sodelovanje z Rusijo pri oblikovanju multipolarnega sveta.

“Kitajska in Rusija imata kot vodilni svetovni sili in stalni članici Varnostnega sveta ZN posebno odgovornost pri ohranjanju globalne strateške stabilnosti in svetovnega razvoja,” je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass dejal Wang.

Poudaril je, da morata Kitajska in Rusija spoštovati svoje mednarodne obveznosti zaradi “zaostrovanja enostranskih ukrepov sil, ki si prizadevajo za ohranitev hegemonije in blokovske konfrontacije”. Wang je ob tem potrdil tudi pripravljenost Kitajske na sodelovanje z Rusijo pri oblikovanju multipolarnega sveta in vzpostavitvi pravičnejšega svetovnega reda.

Vodja kitajske diplomacije se bo v Rusiji mudil do četrtka, namen njegovega obiska pa bodo po navedbah kitajskega zunanjega ministrstva predvsem rusko-kitajska strateška varnostna posvetovanja, ki se jih bo udeležil na povabilo sekretarja ruskega sveta za nacionalno varnost Nikolaja Patruševa.

Iz Kremlja so medtem pred njegovim obiskom po navedbah BBC sporočili, da bosta Wang in Lavrov razpravljala o Ukrajini, širitvi sil in infrastrukture zveze Nato v azijsko-pacifiški regiji ter krepitvi usklajevanja v mednarodnih organizacijah, kot so Združeni narodi.

Po poročanju ruskih medijev pa bo obisk kitajskega diplomata namenjen tudi pripravam na potovanje ruskega predsednika Vladimirja Putina v Peking.

Putin je namreč v začetku meseca dejal, da načrtuje srečanje s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom, vendar ni povedal, kdaj. Analitiki po navedbah britanskega BBC menijo, da bi se lahko udeležil tretjega foruma v okviru kitajske pobude Pas in cesta, ki bo oktobra potekal v Pekingu.

Back to top button