Kitajski regulatorji zaradi domnevnih tehničnih težav nad Teslo

Kitajski regulatorji so danes na zagovor poklicali predstavnike ameriškega avtomobilskega proizvajalca Tesla. Več potrošnikov naj bi se namreč pritožilo zaradi tehničnih težav, tudi takšnih, ki bi lahko ogrozile njihovo varnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Potrošniki so navedli različne težave, povezane z nenavadnim pospeševanjem, baterijami, ki zagorijo, pa tudi sistemom posodabljanja na daljavo,” je sporočila kitajska uprava za regulacijo trga. “Pozvali smo jih, naj striktno upoštevajo kitajsko zakonodajo in regulacijo,” so dodali glede srečanja s predstavniki Tesle.

Več informacij o domnevnih težavah tesel na kitajskih cestah regulator ni podal.

Pri Tesli so v izjavi zapisali, da sprejemajo “smernice” oblasti. V podjetju bodo preverili vse očitane nepravilnosti, so dodali. “Vzpostavili bomo sistemske kontrole, zagotovili, da so pravice in interesi potrošnikov zavarovani … in bolje prispevali k prihodnosti pozitivnega ter zdravega razvoja kitajskega trga vozil na alternativni pogon,” so navedli.

Kitajska, največji avtomobilski trg na svetu, je pomemben tudi za Teslo. A se podjetje tam sooča z več težavami. Oktobra lani je moral proizvajalec Tesla odpoklicati skoraj 30.000 vozil zaradi težav z vzmetenjem. Mesec kasneje je na popravilo vpoklical še 870 avtomobilov, tokrat zaradi nedelujočih streh.

V ZDA je medtem moral proizvajalec minuli mesec popraviti 135.000 avtomobilov zaradi težave v spominskem sistemu, ki bi lahko predstavljala varnostno tveganje.

Vseeno je delnica Tesle lani poletela v nebo; podražila se je za devetkrat. Ustanovitelj in glavni izvršni direktor podjetja Elon Musk pa je postal najbogatejši Zemljan. Trenutno ima pod palcem okoli 200 milijard dolarjev.

Prav danes je odjeknila novica, da bo Tesla kmalu začela sprejemati kriptovaluto bitcoin kot plačilno sredstvo za svoje avtomobile in druge izdelke.

Source
STA
Back to top button