AktualnoSvet

Kitajski premier na zasedanju kongresa napovedal več kot šestodstotno rast

V Pekingu se je danes začelo letno zasedanje kitajskega ljudskega kongresa. Kitajski premier Li Keqiang je v govoru ob začetku zasedanja za letos napovedal več kot šestodstotno gospodarsko rast.

Delegati bodo na zasedanju potrdili 14. petletni načrt gospodarskega razvoja. Peking želi v naslednji petletki doseči tehnološko samozadostnost, povečati domačo porabo in zmanjšati odvisnost od uvoza izdelkov manjše kakovosti.

Kitajci so se za novo usmeritev odločili po več let trajajoči trgovinski vojni z ZDA, med katero so Američani omejili izvoz tehnologije na Kitajsko in postavili pod vprašaj njen status svetovne tovarne.

“Prednost bomo dali domačemu kroženju in si prizadevali za izgradnjo močnega domačega trga ter spremenili Kitajsko v kvalitetnega trgovca,” je dejal Li v govoru pred približno 2900 delegati, zbranimi v Veliki dvorani ljudstva.

Vlada bo po njegovih besedah spodbujala pozitivno sodelovanje med domačo potrošnjo in mednarodno trgovino. Obljubil je dodatno odpiranje kitajskega trga ter napovedal stabilno rast uvoza in izvoza.

Kitajska je lani prekinila tradicijo in ni napovedala cilja gospodarske rasti zaradi negotovosti, ki jo je prinesla pandemija novega koronavirusa. Druga največja gospodarska sila na svetu je v letu 2020 zrasla za 2,3 odstotka in je bila edino večje gospodarstvo, ki je beležilo rast.

Li je za letos napovedal proračunski primanjkljaj v višini 3,2 odstotka bruto domačega proizvoda, medtem ko si je vlada lani zastavila cilj 3,6 odstotka, vendar ga je zaradi pomoči gospodarskim panogam, prizadetim v pandemiji, zvišala.

Kitajski kongres, ki v glavnem le potrjuje odločitve, ki jih sprejme komunistična partija, ima na dnevnem redu tudi spremembe volilnega sistema v Hongkongu.

Vprašanje Hongkonga je bilo v ospredju že na lanskem zasedanju kongresa. Delegati so podprli sporni predlog zakona o nacionalni varnosti v Hongkongu, v skladu s katerim je na območju kaznivo spodkopavati oblast Pekinga.

Volilni sistem v nekdanji britanski koloniji potrebuje izboljšave, da bi zagotovili, da Hongkong upravljajo domoljubi, je v četrtek na novinarski konferenci dejal tiskovni predstavnik kongresa Zhang Yesui.

Ob zasedanju kongresa je kitajsko obrambno ministrstvo sporočilo, da se bo kitajski obrambni proračun letos povečal za 6,8 odstotka, kar je nekoliko več kot lani, ko se je vlada osredotočala na pomoč gospodarstvu, ki ga je prizadela pandemija.

Li je dejal, da bo Kitajska okrepila vojaško usposabljanje in pripravljenost vseh delov svojih oboroženih sil. Ob tem je zagotovil, da bo azijska sila nadaljevala “neodvisno zunanjo politiko miru”, poročajo tuje tiskovne agencije.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button