Svet

Kitajski predsednik Xi na obisku v Tibetu

Kitajski predsednik Xi Jinping je ta teden na obisku v politično občutljivi regiji Tibet, so poročali kitajski mediji. Gre za prvi obisk kitajskega predsednika v Tibetu v več kot treh desetletjih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot kažejo posnetki, ki jih je danes objavila televizija CCTV, je Xi, ko je stopil iz letala, pozdravljal množico ljudi, ki je bila oblečena v tradicionalna oblačila in mahala s kitajskimi zastavami. Čeprav je na letališče v Tibetu prispel že v sredo, o tem do danes niso poročali.

Kitajski predsednik je obisk nadaljeval pri mostu čez reko Nyang, kjer so mu predstavili, kako varujejo tamkajšnje okolje. Obiskal je še muzej za urbanizem v mestu Nyingchi ter se seznanil z razvojnimi načrti in gradnjo urbanih parkov. V četrtek pa se je z vlakom odpeljal v Lhaso.

Nevladna organizacija Mednarodna kampanja za Tibet je sporočila, da so prebivalci Lhase v četrtek poročali o nenavadnih aktivnostih glede nadzorovanja gibanja, številne ceste so bile zaprte, varnostne oblasti pa so preverjale aktivnosti posameznikov.

Xi je pred tem že dvakrat obiskal Tibet; enkrat leta 1998 v vlogi vodje partije v provinci Fujian in drugič leta 2011 v vlogi podpredsednika.

Zadnji kitajski predsednik, ki je obiskal to regijo, je bil leta 1990 Jiang Zemin.

Status Tibeta se stoletja spreminja med samostojnostjo in nadzorom s strani Kitajske. Ta trdi, da ga je leta 1951 svobodno osvobodila, številni Tibetanci v izgnanstvu pa očitajo Pekingu represijo in da skušajo izkoreniniti njihovo kulturo.

Leta 2008 so na območju izbruhnili nemiri, med drugim tudi zaradi pospešenega kitajskega razvoja. Tibet je sicer zaradi kitajskih investicij gospodarsko gledano ena najhitreje rastočih regij.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button