SvetGospodarstvo

Kitajski naftni gigant CNOOC na ameriški črni listi

Ameriško ministrstvo za trgovino je danes kitajskega državnega naftnega giganta CNOOC uvrstilo na črno listo zaradi ravnanja v Južnokitajskem morju. Podjetje S&P Dow Jones Indices je podjetje že umaknilo iz indeksa S&P, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

“Nepremišljena in napadalna dejanja Kitajske v Južnokitajskem morju ter njen agresiven pritisk v smeri pridobitve občutljive intelektualne lastnine in tehnologije za vojaške cilje so grožnja ameriški nacionalni varnosti in varnosti mednarodne skupnosti,” je v izjavi zapisal minister za trgovino ZDA Wilbur Ross.

CNOOC deluje kot ustrahovalec v imenu kitajske ljudske armade, je dodal. ZDA družbi CNOOC očitajo, da je z načrtovanimi energetskimi projekti v Južnokitajskem morju krepila politična tveganja za vpletene države.

Na območju Južnokitajskega morja, ki naj bi bilo bogato z naravnimi viri, poleg tega pa tam potekajo glavne pomorske poti, se sicer kar šest držav vključno s Kitajsko bori za svoje pravice po mednarodnem pomorskem pravu.

Ameriško finančno ministrstvo je že prejšnji teden sporočilo, da bo CNOOC udarilo s sankcijami, ki vključujejo zamrznitev premoženja pod ameriško jurisdikcijo in prepoved poslovanja ameriških podjetij, denimo bank, s tem podjetjem.

Ministrstvo za trgovino ZDA je danes tudi okrepilo omejitve poslovanja kitajskega tehnološkega podjetja Skyrizon, češ da njegove povezave s kitajsko vojsko predstavljajo grožnjo ameriški nacionalni varnosti in njenim interesom v tujini. Ameriška podjetja bodo morala pred poslovanjem s Skyrizonom pridobiti posebno dovoljenje.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button