Kitajska z vizumi za tujce, cepljene s kitajskim cepivom

Kitajska načrtuje izdajanje vizumov za tiste tujce, ki so bili cepljeni s katerim od kitajskih cepiv proti covidu-19. Obvestilo o tem sta med drugim objavili kitajski veleposlaništvi v ZDA in Italiji, kjer cepljenje s kitajskimi cepivi sicer ni mogoče.

Kitajska je z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa marca lani zaprla svoje meje za večino tujcev. Tako so številni tujci, ki delajo na Kitajskem ali imajo tam družino, obstali zunaj.

Zdaj so kitajska veleposlaništva v več državah po svetu izdala obvestilo, da bo država začela obravnavati prošnje za vizum tistih, ki so bili cepljeni z obema ali pa vsaj z enim odmerkom katerega od kitajskih cepiv proti covidu. Tisti, ki so bili cepljeni z enim odmerkom, lahko vlogo vložijo 14 dni po cepljenju. Kljub temu bodo morali ob prihodu na Kitajsko za do tri tedne v karanteno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je zapisalo kitajsko veleposlaništvo v ZDA, lahko prošnjo od tega tedna vlagajo za delo na Kitajskem, poslovne poti v to državo ali iz humanitarnih razlogov, kot je združitev z družino.

Podobna obvestila so izdala še kitajska veleposlaništva v Italiji, Indiji, Pakistanu ter na Filipinih in Šrilanki. Kitajsko cepivo je sicer od teh držav na voljo samo na Filipinih in v Pakistanu.

Kitajska se sooča s težavami pri pridobivanju mednarodnega zaupanja v svoja cepiva, predvsem zaradi pomanjkljivih podatkov o njih. Doma je doslej za uporabo odobrila štiri cepiva proti covidu-19.

Source
STA
Back to top button