EUAktualnoSvet

Kitajska v sporu zaradi Ujgurov EU očita dvoličnost

Potem ko se je Evropska unija odločila za uvedbo sankcij zaradi ravnanja z muslimansko manjšino Ujgurov na Kitajskem, čemur so sledili povračilni ukrepi kitajske in nato še evropske strani, je Peking unijo danes obtožil dvoličnosti.

“EU si dovoljuje arbitrarno blatiti in napadati druge ter celo arbitrarno uvajati sankcije, utemeljene na napačnih informacijah in lažeh, a obenem Kitajcem ne dovoli, da ji odgovorijo nazaj ali se branijo,” je danes ocenila tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hua Chunying. “To samo po sebi predstavlja dvojne standarde, manifestacijo ustrahovanja in dvoličnosti,” je še dodala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Kitajska je uvedla sankcije proti desetim evropskim politikom in raziskovalcem ter štirim pravnim osebam oziroma organom EU, potem ko so se zunanji ministri držav članic EU v ponedeljek odločili za uvedbo sankcij proti štirim kitajskim uradnikom in javnemu varnostnemu uradu zaradi ravnanja z muslimansko manjšino Ujgurov v avtonomni pokrajini Xinjiang.

Več evropskih držav, katerih državljani so bili tarča kitajskih povračilnih ukrepov, je nato na pogovore poklicalo veleposlanike Kitajske ter kritiziralo ravnanje Pekinga oziroma to, proti komu se je odločil uvesti ukrepe. Obenem je tudi kitajsko zunanje ministrstvo v torek na pogovor poklicalo vodjo delegacije EU v Pekingu Nicolasa Chapiusa ter unijo pozvalo, naj odpravi svojo napako in konča spor, da ne bi dodatno škodovali kitajsko-evropskim odnosom.

To so sicer prve sankcije EU proti Kitajski zaradi človekovih pravic po pokolu na Trgu nebeškega miru leta 1989. Hkrati z EU so sankcije v ponedeljek uvedle tudi ZDA, Velika Britanija in Kanada.

Kitajske oblasti so v preteklih letih v prevzgojna taborišča v Xinjiangu zaprle več kot milijon Ujgurov in pripadnikov drugih manjšin, s čimer naj bi jih želeli prisilno asimilirati. Kitajske oblasti trdijo, da gre za centre za poklicno izobraževanje, v katerih naj bi izkoreninili ekstremizem in terorizem.

Povezani Članki

Back to top button