Kitajska v drugem četrtletju s 7,9-odstotno rastjo BDP

Kitajska gospodarska rast se je v drugem četrtletju upočasnila. Bruto domači proizvod (BDP) se je glede na lansko drugo trimesečje povečal za 7,9 odstotka, potem ko je bila medletna rast v prvem četrtletju 18,3-odstotna, je danes objavil kitajski statistični urad.

Drugo največje gospodarstvo na svetu si je po padcu v lanskem letu, ki ga je povzročila pandemija covida-19, hitro opomoglo, a se je tempo okrevanja ob manjši proizvodnji in zasebni potrošnji od pričakovanj upočasnil, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajsko gospodarstvo je v prvem polletju 2021 nadaljevalo stabilno okrevanje, je po navedbah AFP dejala tiskovna predstavnica statističnega urada Liu Aihua, a opozorila, da je “je veliko zunanjih negotovosti in je domače gospodarsko okrevanje neenakomerno”. Potreben je trud za konsolidiranje osnove za stabilno okrevanje in razvoj.

Skok BDP v prvem četrtletju je v veliki meri posledica nizke osnove v obdobju leto prej, ko so v velikem delu države uvedli ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Zadnje številke sicer kažejo, da bi lahko bila Kitajska še vedno na dobri poti, da v celotnem letošnjem letu doseže zastavljeni cilj več kot šestodstotne gospodarske rasti, navaja AFP.

Na četrtletni ravni se je rast Kitajske povečala za 1,3 odstotka, kar je ena izmed najšibkejših četrtletnih rasti, odkar so bile leta 2010 stopnje prvič objavljene, ugotavlja Capital Economics.

Naraščajoči stroški surovin in motnje v logistiki bremenijo proizvajalce, proizvodnjo pa ovira tudi pomanjkanje polprevodnikov, ki se uporabljajo za izdelavo različnih vrst blaga, od elektronike do vozil.

Junija se je na medletni ravni industrijska proizvodnja povečala za 8,3 odstotka, prodaja na drobno pa za 12,1 odstotka, kar je manj kot v prejšnjem mesecu. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je bila rast prodaje na drobno za junij sicer ocenjena na 11 odstotkov.

Kitajske naložbe v osnovna sredstva so se v prvi polovici leta 2021 na letni ravni povečale za 12,6 odstotka na približno 3960 milijard ameriških dolarjev.

Vodja azijske ekonomije pri Oxford Economics Louis Kuijs je ob tem izpostavil, da je v drugem četrtletju domače povpraševanje ostalo zadržano, poroča AFP. A kot je napovedal, bi moralo porabo gospodinjstev podpirati naraščajoče cepljenje, prav tako se s krepitvijo dobičkov pričakuje večje vlaganje podjetij.

Stopnja brezposelnosti v mestih je medtem znašala pet odstotkov in tako ostala nespremenjena v primerjavi z majem, še navaja AFP.

Source
STA
Back to top button