Kitajska sonda Tianwen-1 na Zemljo poslala prvo fotografijo Marsa

Kitajska sonda v okviru misije Tianwen-1 (Vprašanja nebu) je na Zemljo poslala prvo fotografijo Marsa. Črno-bela fotografija, ki jo je v petek zvečer objavila kitajska vesoljska agencije CNSA, prikazuje geološke značilnosti, vključno z Marsovim kraterjem Schiaparelli in sistemom kanjonov Valles Marineris.

Fotografija je bila posneta z razdalje približno 2,2 milijona kilometrov od Marsa, je še sporočila CNSA in dodala, da je vesoljsko plovilo zdaj od rdečega planeta oddaljeno 1,1 milijona kilometrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Robotsko plovilo je v petek vključilo enega od svojih motorjev, da “opravi orbitalno korekcijo”, nato pa naj bi se pričakovanjih upočasnilo, preden naj bi ga okoli 10. februarja “ujela Marsova gravitacija”, so še sporočili v Pekingu. Dodali so, da so vsi sistemi Tianwena-1 v dobrem stanju.

Mars se je doslej izkazal za pravi izziv, saj se je večina misij, ki so jih ZDA, Rusija, Evropa, Japonska in Indija poslale na rdeči planet vse od leta 1960, končala neuspešno.

Misija Tianwen-1 ni prvi poskus Kitajske, da bi dosegla Mars. Prejšnja misija skupaj z Rusijo se je leta 2011 predčasno končala zaradi težav po izstrelitvi.

Poleg Marsa je Kitajska na Luno doslej poslala dva roverja in postala prva država, ki ji je uspel pristanek na z Zemlje nevidni strani Lune.

Kitajska je doslej v svoj vojaški vesoljski program vložila več milijard ameriških dolarjev. V zadnjem desetletju je dosegla velik napredek in leta 2003 v vesolje poslala človeka. Njen cilj je tudi vzpostavitev lastne vesoljske postaje do leta 2022, s čimer bi dobila stalno postojanko v Zemeljski orbiti.

Source
sta.si
Back to top button