Kitajska s krepko rastjo industrijske proizvodnje in trgovine na drobno

Kitajska industrijska proizvodnja in prodaja v trgovini na drobno sta v prvih dveh mesecih letos zabeležili močno rast glede na enako obdobje lani, ki ga je zaznamoval izbruh covida-19. Industrijska proizvodnja se je povečala za 35,1 odstotka, prodaja v trgovini na drobno za 33,8 odstotka, je objavil kitajski statistični urad.

Del visoke rasti je po navedbah statistikov posledica nizke osnove izpred leta dni. Tako industrijska proizvodnja kot prodaja v trgovin na drobno sta v prvih mesecih leta 2020, ko se je novi koronavirus hitro širil po državi, močno upadla, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob neupoštevanju učinka nizke osnove je bila rast glavnih kazalnikov stabilna, makro kazalniki pa so v “razumnem” območju, je dodal statistični urad.

Ekonomist pri družbi Capital Economics Julian Evans-Pritchard je ocenil, da bo gospodarska aktivnost kratkoročno ostala močna, saj bo rahljanje ukrepov za omejitev širjenja koronavirusa spodbudilo potrošnjo, fiskalne spodbude ključnih trgovinskih partneric Kitajske pa bi morale zagotavljati močan izvoz.

Kitajska je po navedbah AFP edino večje gospodarstvo, ki je lani zabeležilo gospodarsko rast, znašala je 2,3 odstotka.

Source
STA
Back to top button