Kitajska ne bo več priznavala britanskih čezmorskih potnih listov

Kitajske oblasti so danes sporočile, da ne bodo več priznavale britanskih čezmorskih potnih listov za Hongkonžane. Britanska vlada je namreč prebivalcem svoje nekdanje kolonije obljubila zatočišče, če želijo oditi od tam.

Imetniki britanskih čezmorskih potnih listov bodo lahko od nedelje vložili prošnjo za bivanje in delo na Otoku za obdobje do petih let, nekoč pa tudi za polnopravno državljanstvo.

“Izjemno sem ponosen, da smo uvedli novo pot za britanske čezmorske državljane iz Hongkonga, da lahko živijo, delajo in si ustvarijo dom v naši deželi,” je sporočil britanski premier Boris Johnson.

Imetniki britanskih čezmorskih potnih listov so imeli do zdaj le omejene pravice. Na Otoku so lahko bivali do šest mesecev in niso smeli delati ali se ustaliti.

Peking se je na britansko odločitev takoj odzval. “Od 31. januarja Kitajska ne bo več priznavala t. i. britanskega čezmorskega potnega lista kot potovalnega dokumenta ali identifikacijskega dokumenta in si pridržuje pravico do nadaljnjih ukrepov,” je sporočil tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian.

Britanska vlada je sporočila, da se je za ponudbo Hongkonžanom odločila po uvedbi zakona o nacionalni varnosti v Hongkongu, ki mu ga je vsilila Kitajska. Zakon je zatrl hongkonško demokratično gibanje in okrnil svoboščine tamkajšnjih prebivalcev, ki bi jih morali v skladu s sporazumom ob vrnitvi Kitajski leta 1997 uživati še 50 let.

Zhao je danes dejal, da je Kitajska ogorčena, saj da je Velika Britanija močno presegla okvir sporazuma, s čimer ga je izničila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Združeno kraljestvo poskuša spremeniti veliko število prebivalcev Hongkonga v drugorazredne britanske državljane in je že povsem spremenila naravo britanskih čezmorskih državljanov,” je dodal tiskovni predstavnik.

Za zdaj ni jasno, kaj bo kitajski ukrep pomenil v praksi, poroča AFP.

Kitajske oblasti so že lani opozorile, da bi lahko prenehale prepoznavati britanske čezmorske potne liste. Takrat so sporočile, da bi to pomenilo, da imetniki tovrstnih dokumentov ne bi mogli potovati na celinsko Kitajsko. Ni pa jasno, ali kitajske oblasti vedo, kdo ima takšen potni list.

Hongkonžani za potovanja iz mesta uporabljajo hongkonške potne liste ali osebne izkaznice. Za vstop v Kitajsko potrebujejo potni list. Britanski čezmorski potni list bi lahko uporabili le ob vstopu v Veliko Britanijo ali kakšno drugo državo, ki priznava ta dokument.

Source
STA
Back to top button