Kitajska naj bi avstralske potapljače poškodovala z ultrazvočnimi valovi

Avstralija je konec tedna kitajsko mornarico obtožila nevarnega in neprofesionalnega ravnanja v mednarodnih vodah, češ da je kitajska vojaška ladja uporabila sonar z ultrazvočnimi valovi, ki naj bi poškodovali avstralske potapljače. Kitajska je danes obtožbe zavrnila in Avstralijo pozvala, naj preneha z nepremišljenimi in neodgovornimi obtožbami.

Avstralski obrambni minister Richard Marles je v soboto dejal, da se je kitajska bojna ladja med incidentom v mednarodnih vodah zatekla k nevarnim in neprofesionalnim dejanjem. Ladja se je namreč približala avstralski fregati, ko so potapljači odstranjevali ribiške mreže z njenih propelerjev, in začela oddajati nevarne ultrazvočne valove, poroča britanski BBC.

S tem je kitajska ladja ogrozila avstralske potapljače, ki so bili prisiljeni priti iz vode. Potapljači pa so utrpeli lažje poškodbe, ki jih je najverjetneje povzročil sonar, je dodal Marles.

V današnjem odzivu je Peking zavrnil obtožbe in Avstralijo pozval, naj “spoštuje dejstva ter preneha z nepremišljenimi in neodgovornimi obtožbami proti Kitajski”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajska ni izvajala nobenih dejavnosti, ki bi lahko poškodovale avstralske potapljače, je pojasnil tiskovni predstavnik kitajskega obrambnega ministrstva Wu Qian. Poudaril je, da je avstralska različica dogodkov popolnoma neskladna z dejstvi in dodal, da je kitajska ladja sprejela vse potrebne ukrepe v skladu z zakoni in predpisi.

Tudi tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Mao Ning je izjavila, da je ravnanje kitajske vojske potekalo v skladu z mednarodnim pravom. “Upamo, da bo vpletena stran prenehale povzročati težave na kitajskem pragu in da bodo sodelovale z nami pri krepitvi odnosov med Kitajsko in Avstralijo,” je dodala.

Back to top button